QwaQwa: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Titel van Qwaqwa gewijzigd in QwaQwa: Afrikaanse interwiki gebruikt 2x een hoofdletter Q (en die zullen het beter weten)
Qua^2
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox historisch land
{{Infobox historisch land
| Naam in Landstaal = Qwaqwa
| Naam in Landstaal = QwaQwa
| Status =
| Status =
| Voor1 = Zuid-Afrika
| Voor1 = Zuid-Afrika
Regel 30: Regel 30:
| Dynastie =
| Dynastie =
}}
}}
'''Qwaqwa''' is een voormalig [[thuisland]] in het oosten van [[Zuid-Afrika]]. Het was een zeer klein gebied (655 vierkante kilometer) in het oosten van de voormalige Zuid-Afrikaanse provincie [[Oranje Vrijstaat]] en grensde aan [[Lesotho]]. De hoofdstad was [[Phuthaditjhaba]]. Het was het thuisland van meer dan 180.000 [[Zuid-Sotho]] sprekende [[Basotho]].
'''QwaQwa''' is een voormalig [[thuisland]] in het oosten van [[Zuid-Afrika]]. Het was een zeer klein gebied (655 vierkante kilometer) in het oosten van de voormalige Zuid-Afrikaanse provincie [[Oranje Vrijstaat]] en grensde aan [[Lesotho]]. De hoofdstad was [[Phuthaditjhaba]]. Het was het thuisland van meer dan 180.000 [[Zuid-Sotho]] sprekende [[Basotho]].


''Qwaqwa'' betekent ''witter dan wit'' in het [[San (volk)|San]], en slaat op de vele zandstenen heuvels van de [[Drakensbergen]] waarin het gebied ligt. In het [[Afrikaans]] was het gekend onder de naam ''Witsieshoek'', naar een boerderij die er gelegen was.
''QwaQwa'' betekent ''witter dan wit'' in het [[San (volk)|San]], en slaat op de vele zandstenen heuvels van de [[Drakensbergen]] waarin het gebied ligt. In het [[Afrikaans]] was het gekend onder de naam ''Witsieshoek'', naar een boerderij die er gelegen was.


Oorspronkelijk leefden er twee Sotho-stammen, de [[Kwena]] en de [[Tlokwa]]. In [[1969]] werden zij verenigd en het gebied werd [[Kwakwa]] genoemd. In hetzelfde jaar werd de naam veranderd in Qwaqwa.
Oorspronkelijk leefden er twee Sotho-stammen, de [[Kwena]] en de [[Tlokwa]]. In [[1969]] werden zij verenigd en het gebied werd [[Kwakwa]] genoemd. In hetzelfde jaar werd de naam veranderd in Qwaqwa.

Versie van 18 nov 2011 11:35

QwaQwa
 Zuid-Afrika 1974 – 1994 Zuid-Afrika 
Vlag van Qwaqwa
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Phuthaditjhaba
Bevolking 180.000

QwaQwa is een voormalig thuisland in het oosten van Zuid-Afrika. Het was een zeer klein gebied (655 vierkante kilometer) in het oosten van de voormalige Zuid-Afrikaanse provincie Oranje Vrijstaat en grensde aan Lesotho. De hoofdstad was Phuthaditjhaba. Het was het thuisland van meer dan 180.000 Zuid-Sotho sprekende Basotho.

QwaQwa betekent witter dan wit in het San, en slaat op de vele zandstenen heuvels van de Drakensbergen waarin het gebied ligt. In het Afrikaans was het gekend onder de naam Witsieshoek, naar een boerderij die er gelegen was.

Oorspronkelijk leefden er twee Sotho-stammen, de Kwena en de Tlokwa. In 1969 werden zij verenigd en het gebied werd Kwakwa genoemd. In hetzelfde jaar werd de naam veranderd in Qwaqwa.

Op 1 november 1974 kreeg Qwaqwa "zelfbestuur". Op 27 april 1994 werd het, samen met de negen andere thuislanden, herenigd met Zuid-Afrika.