Conakry: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Taalvos (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Amirobot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: az:Konakri
Regel 53: Regel 53:
[[af:Conakry]]
[[af:Conakry]]
[[ar:كوناكري]]
[[ar:كوناكري]]
[[az:Konakri]]
[[be:Горад Канакры]]
[[be:Горад Канакры]]
[[be-x-old:Конакры]]
[[be-x-old:Конакры]]

Versie van 24 nov 2011 14:41

Conakry
Plaats in Guinee Vlag van Guinee
Conakry (Guinee)
Conakry
Situering
Regio Conakry
Coördinaten 9° 31′ NB, 13° 42′ WL
Algemeen
Inwoners
(2002)
2.000.000
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Luchtfoto van Conakry (2005)

Conakry (ook Konakry) is de hoofdstad van Guinee. De stad is een haven aan de Atlantische oceaan, en heeft ongeveer 2.000.000 inwoners (2002).

Geschiedenis

Conakry ontwikkelde zich op het eiland Tumbo aan het eind van het schiereiland Kaloem, waarmee het nu via een landengte verbonden is, en waarop de stad zich uitbreidt. Zij werd officieel gesticht toen Groot-Brittannië het eiland afstond aan Frankrijk in 1887. Het werd de hoofdstad van Frans Guinee in 1904, en bloeide als een exporthaven, vooral nadat de spoorweg naar Kankan geopend werd. De spoorweg is inmiddels gesloten.

Conakry vandaag

De stad heeft zich over het schiereiland over vijf districten uitgebreid. Van het zuidwestelijke uiteinde zijn deze: Kaloem (het stadscentrum), Dixinn (met de universiteit en vele ambassades), Ratoma (bekend om het nachtleven), Matam en tenslotte Matoto, waar de luchthaven van Gbessia gelegen is.

Bezienswaardigheden zijn het Nationaal Museum, de vele markten, het Palais du Peuple, de Grand Mosque, het nachtleven en het nabijgelegen Iles de Los.

De stad is ook bekend om haar botanische tuinen.

Economie

Conakry is de grootste stad van Guinee en is het bestuurlijke en economische centrum van het land. De economie draait vooral om de haven, die moderne installaties om lading over en op te slaan bezit. Vooral aluminium en bananen worden verscheept. Voeding en auto's zijn enkele eindproducten.

Geboren

Zie de categorie Conakry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.