Dmitri Donskoj: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ripchip Bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: gewijzigd: hu:I. Dimitrij moszkvai nagyfejedelem
RedBot (overleg | bijdragen)
k r2.5.2) (Robot: gewijzigd: hu:I. Dmitrij moszkvai nagyfejedelem
Regel 42: Regel 42:
[[he:דמיטרי דונסקוי]]
[[he:דמיטרי דונסקוי]]
[[hr:Dimitrije I., veliki knez Moskve]]
[[hr:Dimitrije I., veliki knez Moskve]]
[[hu:I. Dimitrij moszkvai nagyfejedelem]]
[[hu:I. Dmitrij moszkvai nagyfejedelem]]
[[it:Dimitri di Russia]]
[[it:Dimitri di Russia]]
[[ja:ドミートリー・ドンスコイ]]
[[ja:ドミートリー・ドンスコイ]]

Versie van 2 dec 2011 16:30

Dmitri Donskoi, illustratie in de 'Tsarski Titoeljarnik', 17e eeuw
Dmitri Doskoi, WO I-poster, Konstantin Korovin

Sint Dmitri Ivanovich Donskoi, ook wel: Dmitry van de Don (Russisch: Дми́трий Ива́нович Донско́й), (Moskou, 12 oktober 1350Moskou, 19 mei 1389), was de zoon van Ivan II van Moskou en van 1359 tot aan zijn dood Prins van Moskovië. Zijn bijnaam ‘Donskoi’ ontleent hij aan zijn zege in de Slag van Koelikovo, bij de Don.

Leven

Dmitri besteeg de troon van Moskou reeds op 9-jarige leeftijd. In 1363 werd hij, na een veroveringsactie, tevens grootvorst van Vladimir.

Dmitri Donskoi in de Slag Bij Koelikova, door Adolphe Yvon

Het belangrijkste feit tijdens de vroege regeringsperiode van Dmitri was de start van de bouw van het Kremlin, welke in 1367 voltooid zou worden. Zijn regeringsperiode werd vervolgens vooral gekenmerkt door een enorm aantal veldslagen en oorlogen, waarbij het Kremlin al direct een aantal malen als verdedigingsbastion haar dienst bewees.

Dmitri was de eerste heerser van Moskou die openlijk de aanval durfde te kiezen tegen de Mongolen en de Tartaren, die (hoewel inmiddels behoorlijk verzwakt) tot op dat moment nog steeds grote delen van het huidige Rusland in hun macht hadden. Zijn grootste wapenfeit was de overwinning op de door Mamai aangevoerde ‘Gouden Horde’ in de Slag van Koelikovo, bij de Don, in 1378. Hoewel Dmitri de Mongolen tijdens zijn bewind nooit volledig uit Rusland heeft weten te verdrijven, betekende deze zege nadrukkelijk een ommekeer in de Russische geschiedenis en luidde ze een langdurige machtsperiode van Moskovië in. Tijdens zijn bewindsperiode wist Dmitri zijn machtsterritorium meer dan te verdubbelen. Belangrijker evenwel was dat hij het toen nog uit een veelheid van kleinere rijkjes bestaande Rusland tot een grotere eenheid wist te brengen.

Dmitri was getrouwd met Eudoxia van Moskou, dochter van de eerder door hem verdreven grootvorst van Vladimir. Ze hadden twaalf kinderen, van wie zijn opvolger Vasili I van Moskou de bekendste was. Dmitri was de eerste die na zijn dood zijn grootvorsttitel bij testament overdroeg aan zijn zoon zonder daartoe een Khan te hebben geraadpleegd.

Opera

De componist Arthur Rubinstein baseerde zijn opera Dmitri Doskoi op het leven van Dmitri en zijn zege bij Koelikova.

Externe links

Zie de categorie Dmitry Donskoy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.