The King of Rome: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: be, be-x-old, ca, cs, eo, es, fr, id, ja, lv, ru, simple
HHahn (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Rome naar Rome (stad)), met behulp van pop-ups
Regel 20: Regel 20:
| overignaam1 =
| overignaam1 =
}}
}}
'''The King of Rome''' was een succesvolle [[Duivensport|raceduif]] die de 1001 mijl (1.611 km) lange race van [[Rome]] in Italië naar [[Engeland]] won in 1913. Het was het onderwerp van een lied en boek, beide door [[Dave Sudbury]] en ook opgenomen door onder andere [[June Tabor]].
'''The King of Rome''' was een succesvolle [[Duivensport|raceduif]] die de 1001 mijl (1.611 km) lange race van [[Rome (stad)|Rome]] in Italië naar [[Engeland]] won in 1913. Het was het onderwerp van een lied en boek, beide door [[Dave Sudbury]] en ook opgenomen door onder andere [[June Tabor]].


== De vogel ==
== De vogel ==

Versie van 8 dec 2011 16:35

The King of Rome
De opgezette vogel in Derby Museum
Algemeen
Geboorteplaats Derby

The King of Rome was een succesvolle raceduif die de 1001 mijl (1.611 km) lange race van Rome in Italië naar Engeland won in 1913. Het was het onderwerp van een lied en boek, beide door Dave Sudbury en ook opgenomen door onder andere June Tabor.

De vogel

The King of Rome was een postduif die een race van 1001-mijl (1.611 km) uit Rome naar Engeland won in 1913. De vogel, een blauwe doffer, [2] ringnummer NU1907DY168, was eigendom van en opgefokt door Charlie Hudson (geboren begin 1870, overleden op 13 maart 1958 op 84-jarige leeftijd), gevestigd op 56 Brook Street in Derby (nu gesloopt, 52° 55′ 35″ NB, 1° 29′ 8″ WL), startte met racen in 1904. Ten tijde van de race was Hudson voorzitter en penningmeester van de Derby Town Flying Club. Hij schreef over de duivensport in de Derby Evening Telegraph. Met de dood van de vogel werd het lichaam van het dier ter beschikking gesteld aan het Derby Museum and Art Gallery waar de huid door middel van taxidermie werd egconserveerd onder nummer DBYMU.1946/48. Sinds 2011 is de vogel te zien, maar was eerder al elders tentoongesteld in bruikleen, waaronder Walsall Museum en Wollaton Hall in Nottingham.

Het lied

The King of Rome en diens eigenaar waren onderwerp van een lied en boek door Dave Sudbury. Het vertelt hoe:

On the day of the big race a storm blew in
A thousand birds were swept away and never seen again

hetgeen aangeeft hoe gevaarlijk vogelraces kunnen zijn.

Het lied werd opgenomen door June Tabor. Na het horen van de uitvoering van de song door Sudbury in een wedstrijd in de late jaren 1980, waar ze een rechter was (hij werd vierde), werd door Tabor het lied opgenomen voor haar album van 1988: Aqaba. Brian McNeill, een andere finalist op het evenement, heeft gezegd:

"The King of Rome" was head and shoulders above every other song sung on the night, and should have won.

McNeill heeft vervolgens het lied uitgevoerd en een live opname is beschikbaar op zijn album uit 2000 met Iain MacKintosh: Live and Kicking.

De Amerikaanse volkszanger Vance Gilbert nam het nummer op voor zijn album Edgewise uit 1994 en Canadese volksmuzikant Garnet Rogers nam het nummer op voor zijn album Summer Lightning uit 2004.

Externe links