Polemiek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
FreeLunch (overleg | bijdragen)
Verwijzingen, toelichting en datering van het voorval ontbreekt. Daarom geen encyclopische waarde.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''polemiek''' (van het [[Grieks]]e woord πόλεμέω póleméo, dat oorlog voeren betekent) is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Een polemiek kan zich manifesteren in elkaar opvolgende artikelen in tijdschriften of kranten, maar ook in boeken en [[essay]]s.
Een '''polemiek''' (van het [[Grieks]]e woord πόλεμέω póleméo, dat oorlog voeren betekent) is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Een polemiek kan zich manifesteren in elkaar opvolgende artikelen in tijdschriften of kranten, maar ook in boeken, [[internetforum]]s, [[weblog]]s en [[essay]]s.


In de 19e eeuw voerde het tijdschrift [[De Gids (literatuur)|De Gids]] reeds polemieken, maar de belangrijkste 19e eeuwse polemisten zijn [[Conrad Busken Huet]] en [[Multatuli]].
In de 19e eeuw voerde het tijdschrift [[De Gids (literatuur)|De Gids]] reeds polemieken, maar de belangrijkste 19e eeuwse polemisten zijn [[Conrad Busken Huet]] en [[Multatuli]].

Versie van 14 dec 2011 20:55

Een polemiek (van het Griekse woord πόλεμέω póleméo, dat oorlog voeren betekent) is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Een polemiek kan zich manifesteren in elkaar opvolgende artikelen in tijdschriften of kranten, maar ook in boeken, internetforums, weblogs en essays.

In de 19e eeuw voerde het tijdschrift De Gids reeds polemieken, maar de belangrijkste 19e eeuwse polemisten zijn Conrad Busken Huet en Multatuli.

In de 20e eeuw herleefde het genre door toedoen van het tijdschrift Forum, sindsdien is het niet meer uit de Nederlandse letteren weggeweest. Na de Tweede Wereldoorlog voerde W.F. Hermans de pennenstrijd nog op met zijn berucht geworden Mandarijnen op Zwavelzuur, waarin vrijwel niemand uit die dagen gespaard werd.

Ook het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures (het debuutpodium van onder andere Menno ter Braak, H.A. Gomperts en Joop Goudsblom) heeft de polemiek nooit geschuwd.

Beroemd is ook het werk Het ironische van de ironie van Harry Mulisch als reactie op uitlatingen van Gerard Reve over hem.