Advocaten Zonder Grenzen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
| naam = Advocaten Zonder Grenzen
| naam = Advocaten Zonder Grenzen
| logo =
| logo =
| afbeelding = LOGO ASF DEF NL.gif
| afbeelding =
| onderschrift = Logo AdZG
| onderschrift = Logo AdZG
| opgericht =
| opgericht =

Versie van 7 jan 2012 18:49

Advocaten Zonder Grenzen
Geschiedenis
Opgericht 1992Bewerken op Wikidata
Structuur
Voorzitter Hafida Talhaoui
Directeur Francesca Boniotti
Werkgebied Ontwikkelingssamenwerking
Plaats Brussel, België
Motto Recht ten dienste van de meest kwetsbaren
Aantal werknemers Meer dan 130 wereldwijd
Media
Website http://www.asf.be/

Advocaten Zonder Grenzen (AdZG), ook bekend als Avocats Sans Frontières, is een internationale non-gouvernementele organisatie, die actief is in de mensenrechten- en ontwikkelingssector. De organisatie werd opgericht in 1992 door een groep Belgische advocaten en stelt zich tot doel het realiseren van mechanismen en instellingen die de toegang waarborgen tot onafhankelijke en rechtvaardige rechtssystemen, die juridische zekerheid bieden en die de bescherming en doeltreffendheid garanderen van fundamentele mensenrechten voor iedereen.

Geschiedenis

De ambitie van de eerste Advocaten zonder Grenzen in 1992 was bijstand te verlenen en/of de verdediging te voorzien voor personen waarvan de rechten niet worden gerespecteerd in hun land, omdat de processen gevoelig liggen. Tussen 1992 en 1996 konden talrijke missies voor onmiddellijke bijstand worden gerealiseerd. In het kader van het project Solidariteit en verdediging (vervolgens omgedoopt tot Advocaat voor advocaat), werden advocaten van Advocaten zonder Grenzen voor enkele weken naar het buitenland gestuurd voor bijstand en/of tussenkomst in gevoelige of symbolische processen.

In 1994 veroorzaakten de volkerenmoord en de massamoorden in Rwanda opschudding binnen de internationale gemeenschap. Ook al was de organisatie nog niet echt uitgerust voor acties op lange termijn, toch werd er beslist om actie te ondernemen. Tussen 1995 en 1998 werden verschillende opleidingen georganiseerd in Arusha, in Tanzania, om advocaten op te leiden voor de procedures van het Rwanda-tribunaal. Er was tevens een groot gebrek aan advocaten in het land: velen waren gestorven, anderen gevlucht en zij die overbleven konden of wilden niet betrokken worden in de berechting van de daders. In antwoord op deze situatie ontstond in 1996 het project Recht voor iedereen in Rwanda. AdZG opent hiervoor zijn eerste bureau in het buitenland.

De noodzaak om op lange termijn een uitvoerig project te beheren doet de vereniging uitgroeien tot een internationale organisatie. Naast de initiële missie voor onmiddellijke bijstand en verdediging van personen, stelt AdZG zich een nieuw doel: in volledige onafhankelijkheid bijdragen tot de verwezenlijking van een meer rechtvaardige, billijke en solidaire maatschappij, waarin het recht en de rechtspraak ten dienste staan van de meest kwetsbare groepen en/of personen.

Vanuit deze optiek opent AdZG nieuwe bureaus in Burundi (1999), Kosovo (2000), de Democratische Republiek Congo (2000), Oost-Timor (2000), Oeganda (2007) en Nepal (2010).

Momenteel is AdZG actief in onder andere Burundi, Colombia, Israël/Palestijnse Gebieden, Oeganda, Nepal, Democratische Republiek Congo, Rwanda en Tsjaad.

Doel

De organisatie wil bijdragen aan het ontstaan van eerlijke samenlevingen, waarin het recht en zijn instituties de meest kwetsbaren groepen en individuen dient. AdZG poogt dit te bereiken door middel van onafhankelijke interventies op het gebied van toegant tot recht, rechtsbijstand en –assistentie, en juridische bijstand voor zowel nationale als internationale juridicties, zoals bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof.

AdZG zet zich in voor de meest kwetsbare groepen: minderjarigen, vrouwen, gevangenen in onrechtmatige hechtenis, slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen, en eenieder die een eerlijke rechtstoegang ontbeert.

De organisatie werkt ook via thematische zaken, zoals rechtstoegang, opkomen voor pleitbezorgers, internationaal recht, strategische procesvorming en economische en sociale rechten. In de landen waar AdZG actief is, heeft zij teams, bestaande uit lokale staf, die programma's en opzetten en uitvoeren in nauwe samenwerking met lokale partners, zoals balies en lokale NGO's. Daarnaast voeren juridische experts van AdZG en van het International Legal Network (ILN) specifieke ad hoc opdrachten uit.

Erkenning

In 2007 werd AdZG de CCBE Human Rights Award toegekend door de Raad van Balies en recht verenigingen in Europa.[1]

In 2009 won AdZG de Law and Sustainability Prize van de Vlaamse Juristen Vereniging.[2]

Externe links