Willem de Zwijgerlaan (Leiden): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
linkf+links+div
(linkf+links+div)
De Willem de Zwijgerlaan loopt in zijn geheel dwars door de wijk [[Leiden-Noord]], waarvoor het de belangrijkste ontsluiting vormt, en is ook de noordelijker gelegen [[Merenwijk]] op de weg aangewezen.
 
In de periode 2009-2012 ondergaat de weg een complete herstructurering waarbij onder andere twee overkluizingen[[overkluizing]]en worden gemaakt: 1één ter hoogte van de nieuwe wijk [[Nieuw Leyden]] en 1één bij de Kooilaan/Kooiplein in de buurt [[De Kooi (Leiden)|De Kooi]]. Hiermee wil men de verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en de daarmee samenhangende luchtkwaliteit verbeteren. Ook wordt de [[barrière]]werking van de weg verminderd. Met deze overkluizingen wordt het voor langzaam verkeer mogelijk om de weg op drie plaatsen ongelijkvloers te kruisen, omdat ook onder de [[Willem de Zwijgerbrug]] door kan worden gefietst of gelopen.
 
De laan is vernoemd naar [[Willem van Oranje]], ook wel ''De Zwijger'' genoemd.
 
===Aanleg===
De weg is aangelegd tussen 1949 en 1968. Het eerste gedeelte, dat in 1950 in gebruik kwam, is gelegen tussen de Marnixstraat en de Beatrixstraat, als onderdeel van het Uitbreidingsplan Noord I. Met de opening van de [[Zijlbrug]] op 30 oktober 1967 werd de weg aangesloten op de provinciale weg (N445) richting [[Roelofarendsveen]] en de Engelendaal richting [[Leiderdorp]]. De opening van de Willem de Zwijgerbrug over de [[Trekvaart Haarlem-Leiden|Haarlemmertrekvaart]] en aanleg van de Oegstgeesterweg door de [[Kikkerpolder]], maakten van de Willem de Zwijgerlaan sinds begin april 1968 een doorgaande route. Voor de verbinding moest wel het voormalige landgoed en huis " Groenoord " van schilder [[Floris Verster]] wijken. Ook werden twee historische invalsroutes, de [[Maredijk]] en de Haarlemmerweg, doorsneden. De verbindingsweg over het Schuttersveld met het [[Station Leiden Centraal|station]], de huidige Schipholweg, kwam in augustus 1969 tot stand.
 
== Externe link ==
9.539

bewerkingen

Navigatiemenu