Coalbrookdale: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
redactie
red
Regel 1: Regel 1:
'''Coalbrookdale''' is een dorp in de [[Ironbridge Gorge]] in [[Shropshire]] ([[Engeland]]) waar voor het eerst [[ijzererts]] werd gesmolten (door [[Abraham Darby]]) met als brandstof de ter plaatse gemakkelijk gewonnen "[[cokes]]kolen". Deze [[kolen]] werden gewonnen uit driftmijnen aan de zijkanten van de vallei. Aangezien deze kolen veel minder verontreinigingen bevatten dan normale [[steenkool]], was het geproduceerde ijzer van superieure kwaliteit. Samen met vele andere industriële ontwikkelingen die op dat moment in andere delen van Groot-Brittannië gaande waren, was deze ontdekking een belangrijke factor in de groeiende [[industrialisatie]] van [Groot-Brittannië die bekend zou worden als de [[industriële revolutie]].
'''Coalbrookdale''' is een dorp in de [[Ironbridge Gorge]] in [[Shropshire]] ([[Engeland]]) waar voor het eerst [[ijzererts]] werd gesmolten (door [[Abraham Darby]]) met als brandstof de ter plaatse gemakkelijk gewonnen "[[cokes]]kolen". Deze [[kolen]] werden gewonnen uit driftmijnen aan de zijkanten van de vallei. Aangezien deze kolen veel minder verontreinigingen bevatten dan normale [[steenkool]], was het geproduceerde ijzer van superieure kwaliteit. Samen met vele andere industriële ontwikkelingen die op dat moment in andere delen van Groot-Brittannië gaande waren, was deze ontdekking een belangrijke factor in de groeiende [[industrialisatie]] van Groot-Brittannië die bekend zou worden als de [[industriële revolutie]].


{{Commonscat|Coalbrookdale}}
{{Commonscat|Coalbrookdale}}

Versie van 21 jan 2012 06:55

Coalbrookdale is een dorp in de Ironbridge Gorge in Shropshire (Engeland) waar voor het eerst ijzererts werd gesmolten (door Abraham Darby) met als brandstof de ter plaatse gemakkelijk gewonnen "cokeskolen". Deze kolen werden gewonnen uit driftmijnen aan de zijkanten van de vallei. Aangezien deze kolen veel minder verontreinigingen bevatten dan normale steenkool, was het geproduceerde ijzer van superieure kwaliteit. Samen met vele andere industriële ontwikkelingen die op dat moment in andere delen van Groot-Brittannië gaande waren, was deze ontdekking een belangrijke factor in de groeiende industrialisatie van Groot-Brittannië die bekend zou worden als de industriële revolutie.

Zie de categorie Coalbrookdale van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.