De Esch (Rotterdam): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+ toekomstplannen metro
k linkfix
Regel 23: Regel 23:


==Toekomstplan metro==
==Toekomstplan metro==
Er zijn plannen om een nieuwe metrolijn aan te leggen vanaf [[Kralingse Zoom (metrostation)|Kralingse Zoom]] via een station in De Esch, het (nieuwe) [[Stadion Feijenoord|Feyenoord-stadion]] en [[Zuidplein (metrostation) |Zuidplein]] naar de [[Waalhaven]].<ref>http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/264455/2008/12/04/Metro-ringlijn-naar-nieuwe-Kuip.dhtml: www.ad.nl</ref> Zie: [[Zuidtangent (Rotterdam)]].
Er zijn plannen om een nieuwe metrolijn aan te leggen vanaf [[Kralingse Zoom (metrostation)|Kralingse Zoom]] via een station in De Esch, het (nieuwe) [[Nieuwe Kuip|Feyenoord-stadion]] en [[Zuidplein (metrostation) |Zuidplein]] naar de [[Waalhaven]].<ref>http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/264455/2008/12/04/Metro-ringlijn-naar-nieuwe-Kuip.dhtml: www.ad.nl</ref> Zie: [[Zuidtangent (Rotterdam)]].


{{Commonscat|De Esch}}{{Bron|1=
{{Commonscat|De Esch}}{{Bron|1=

Versie van 26 jan 2012 11:02

De Esch
Wijk van Rotterdam
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Kralingen-Crooswijk
Coördinaten 51°54'22"NB, 4°31'52"OL
Oppervlakte 243 ha.  
Inwoners 4.650
De watertoren in 1875.

De Esch is een van de nieuwste wijken in Rotterdam.

De wijk maakt onderdeel uit van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en werd op het voormalige drinkwaterleidingterrein van de stad Rotterdam gebouwd langs de rivier de Nieuwe Maas. De wijk kreeg zijn naam van de gelijknamige polder. De Esch is als woonwijk ontwikkeld in de jaren tachtig.

Voorbij de Honingerdijk, die Kralingen beschermde tegen de Maas in het verlengde van de Oostzeedijk, bouwde men in 1875 naar een ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak een watertoren met een reservoir van 1 miljoen liter drinkwater, het grootste in Nederland, nadat in 1866 deze remedie tegen de aanhoudende plagen van cholera was ontdekt.[1] De toren in Scheveningen was misschien een jaar eerder klaar, maar het ontwerp van Rotterdamse toren stamt uit 1871.[2] De Rotterdamse Drinkwaterleiding (DWL), opgericht in 1874 en een onderdeel van de Gemeentewerken Rotterdam, vertrok in 1977 naar de Schaardijk naast de Van Brienenoordbrug en is inmiddels opgegaan in waterbedrijf Evides.

Sommige van de filtergebouwen hebben een woonbestemming gekregen en zijn herkenbaar aan het halfronde middendak.

De toren (nu deels een restaurant), de pomphuisjes en andere bijgebouwen werden in 1981 verklaard tot Rijksmonument. Enige bassins worden nu gebruikt door vissers.

Toekomstplan metro

Er zijn plannen om een nieuwe metrolijn aan te leggen vanaf Kralingse Zoom via een station in De Esch, het (nieuwe) Feyenoord-stadion en Zuidplein naar de Waalhaven.[3] Zie: Zuidtangent (Rotterdam).

Zie de categorie De Esch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering: ">[bron?]