Bootleg: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes verwijderd ,  9 jaar geleden
k
genitief
k (genitief)
# een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van artiest of platenfirma op de markt verschijnt. Vaak zijn dit illegale liveopnamen van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studio tracks. Al zijn er bands zoals de [[Grateful Dead]], [[Nine Inch Nails]] en [[The Black Crowes]] die het uitwisselen van concertopnames tussen fans juist stimuleren.
# het uitbrengen van bestaande opnames welke op dat moment niet meer officieel verkrijgbaar zijn of uitverkocht op geluidsdrager (vinyl, cd, cassette, dvd) door derden die daar niet de licentie voor bezitten. Ook in de [[klassieke muziek]]wereld komt dit voor, al is de benaming bootleg daar niet gebruikelijk.
# de praktijk van [[Diskjockey|deejays]] om (delen van) twee of meer muziekstukken door elkaar draaien van en zo een nieuw nummer te creëren.<ref>{{voetnoot web|titel=BOOT CAMP mashing for beginners|uitgever=[[Painting by Numbers]]|url=http://paintingbynumbers.com/bootcamp/}}</ref> Aan het einde van de jaren negentig werd dit een ware rage, onder meer door het [[MTV (televisiezender)|MTV]]-programma [[MTV Mash]] (waarin ook de clips gemixt werden) en het succes van bootleg-dj's als [[2 Many DJs]] en [[Ben Liebrand]]. Een duidelijk voorbeeld hiervan is [[Kylie Minogue]]'s ''Can't Get Blue Monday Out Of My Head'' hier werd haar ''[[Can't Get You Out Of My Head]]'' verenigd met ''[[Blue Monday (New Order)|Blue Monday]]'' van [[New Order]]. Deze muziekvorm is nauw gerelateerd aan de [[sample]] cultuur binnen [[hip-hop]] en hedendaagse [[popmuziek]].
 
* Buiten de muziekindustrie wordt de term 'bootleg' gebruikt om goederen aan te duiden die zonder officiële licentie zijn vervaardigd en die kopieën zijn van originele producten, zoals [[dvd]]'s, kleding, speelgoed en luxe artikelen. Deze worden veel goedkoper aangeboden en zijn veelal van inferieure kwaliteit in vergelijking met de officiële goederen.
 
* Buiten de muziekindustrie wordt de term 'bootleg' gebruikt om goederen aan te duiden die zonder officiële licentie zijn vervaardigd en die kopieën zijn van originele producten, zoals [[dvd]]'s, kleding, speelgoed en luxe artikelenluxeartikelen. Deze worden veel goedkoper aangeboden en zijn veelal van inferieure kwaliteit in vergelijking met de officiële goederen.
* In [[American football]] is een 'bootleg' de benaming voor een schijnbeweging waarbij de [[quarterback]] doet of hij de bal aan de running back geeft om er vervolgens mee het veld over te rennen.
 

Navigatiemenu