Skagen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: fa:اسکاگن
Regel 61: Regel 61:
[[es:Skagen]]
[[es:Skagen]]
[[eu:Skagen]]
[[eu:Skagen]]
[[fa:اسکاگن]]
[[fi:Skagen]]
[[fi:Skagen]]
[[fr:Skagen]]
[[fr:Skagen]]

Versie van 28 jan 2012 20:43

Skagen
Plaats in Denemarken Vlag van Denemarken
Skagen (Denemarken)
Skagen
Situering
Regio Noord-Jutland
Gemeente Frederikshavn
Coördinaten 57° 43′ NB, 10° 35′ OL
Algemeen
Inwoners
(2006)
9388
Portaal  Portaalicoon   Denemarken
Skagens vuurtoren aan het Kattegat
De kerk van het dorp Skagen
Den tilsandede kirke

Skagen is de noordelijkste plaats van Denemarken en ligt aan de noordoostkust van Jutland. De plaats telt 9388 inwoners (2006). In 2007 werd de gemeente Skagen opgenomen in gemeente Frederikshavn. De voormalige gemeente Skagen had op 1 januari 2000 12.691 inwoners en was 143 km2 groot.

Geschiedenis

Skagen was oorspronkelijk een dorp aan het Skagerrak, maar toen het steeds verder verlaten dorp vanaf het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw weer groeide, is gekozen voor bebouwing enkele kilometers naar het oosten, aan het Kattegat. Zowel het huidige Skagen als het oude (Højen) zijn, net als de rest van de omgeving, zeer populair bij toeristen. Een hoogtepunt is de viering van de midzomernachtavond (Sankt Hans Aften) op het strand.

Landschap

Het woeste landschap rond Skagen is sterk gevormd door forse zandstormen in de achttiende en negentiende eeuw. Om de wandelende duinen en de verwoestijning van het landschap tegen te gaan zijn in de negentiende en twintigste eeuw op grote schaal grassen, struiken en naaldbomen aangeplant. Twee belangrijke wandelende duinen bestaan nog, waaronder de tot beschermd natuurgebied verklaarde Råbjerg mile, die jaarlijks 15 meter naar het noordoosten oprukt en daarmee een bedreiging vormt voor bebouwing en wegen in het gebied. In 1775 werd besloten de telkens opnieuw door zand bedekte parochiekerk ten zuiden van Skagen af te breken, en de toren aan Råbjerg milen prijs te geven (Den tilsandede kirke).

Ten noorden van Skagen komen de Noordzee (Skagerrak) en het Kattegat samen bij de landpunt Grenen, onder spectaculair opeenbotsen van golven. Vlakbij Grenen staat de vuurtoren van Skagen, Skagen Fyr, die de hoogste vuurtoren van Denemarken is.

Kunstschilders

Het bijzondere licht en pittoreske landschap rond Skagen trok aan het eind van de negentiende eeuw een groep kunstenaars aan, onder wie kunstschilders (Skagensmalerne) als Peder Severin Krøyer, Michael Ancher en Anna Ancher, en schrijvers als Georg Brandes, Holger Drachmann en Henrik Pontoppidan.

Zie ook

Externe links


Zie de categorie Skagen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.