Adalbert van Ivrea: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mexicano (overleg | bijdragen)
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: ca:Adalbert I d'Ivrea
Regel 23: Regel 23:
[[Categorie:Huis Ivrea]]
[[Categorie:Huis Ivrea]]


[[ca:Adalbert I d'Ivrea]]
[[de:Adalbert I. (Ivrea)]]
[[de:Adalbert I. (Ivrea)]]
[[en:Adalbert I of Ivrea]]
[[en:Adalbert I of Ivrea]]

Versie van 29 jan 2012 02:12

Adalbert van Ivrea (ca. 875 - tussen 17 juli 923 en 8 oktober 924) was een belangrijke edelman in Noord-Italië in het begin van de tiende eeuw.

Adalbert was zoon van Anscarius van Ivrea en Volsia van Susa. Zijn vader was een belangrijke steunpilaar voor koning Berengar en Adalbert trouwde vermoedelijk in 899 met Berengars dochter Gisela (ca. 880 - 13 juni 910). In 901 volgde Adalbert zijn vader op als markgraaf van Ivrea, waardoor hij verantwoordelijk werd voor de verdediging van de grenzen met Bourgondië en de Provence. Ook werd hij graaf van Parma.

In 905 steunde Adalbert de tweede poging van Lodewijk van de Provence om koning te worden van Italië, ten koste van zijn schoonvader. Toen Berengar Lodewijk had verslagen, werd Adalbert verbannen en vestigde zich in Bourgondië. In 920 steunde hij Rudolf II van Bourgondië in zijn poging om koning van Italië te worden. Berengar wist zijn tegenstanders te verrassen door de hulp van Hongaarse bendes te vragen. Adalbert werd door de Hongaren gevangengenomen. Maar omdat hij zijn kostbaarheden had afgelegd en zich eenvoudig had gekleed werd hij niet herkend en kon hij zich voor een klein losgeld vrijkopen. Uiteindelijk wisten Adalbert, Rudolf en bisschop Lambert van Milaan, op 29 juli 923 Berengar te verslaan in de slag bij Fiorenzuola. Na de overwinning van Rudolf werd Adalbert in zijn functies hersteld. Adalbert en zijn tweede echtgenote Ermengarde van Lucca (- na 932), dochter van Adalbert II de Rijke van Toscane en Bertha van Lotharingen, hoorden bij de belangrijkste raadgevers van koning Rudolf.

Adalbert en Gisela hadden de volgende kinderen:

Adalbert en Ermengarde hadden de volgende kinderen:

  • Anscar van Ivrea (-940/941), door koning Hugo de Boze benoemd tot markgraaf van Spoleto maar later op zijn bevel vermoord. Vader van Amadeo, graaf van Mosezzo.
  • Adalbert, graaf van Pombia. Vermoedelijk vader van Dado die onder Otto de Grote graaf van Milaan en markgraaf van Ivrea werd.

Ermengarde werd als weduwe een van de machtigste figuren in Italië en zou een zeer losbandig leven hebben geleid.

In december 915 trouwde Berengar met Anna (ovl. na mei 930), van onbekende afkomst. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend.

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering: Voor dit artikel is gebruikt gemaakt van de Engelstalige, Franstalige en Duitstalige versies van dit artikel in Wikipedia. Tevens is gebruik gemaakt van: *(de) [http://www.mittelalter-genealogie.de/anskarier_markgrafen_von_ivrea/adalbert_markgraf_von_ivrea_923.html Adalbert in Genealogie der Mittelalter] *(en) [http://fmg.ac/Projects/MedLands/NORTHERN%20ITALY%20900-1100.htm#AnscarioIivreadied898 Adalbert in Foundation for Medieval Genealogy]

">[bron?]