Jean-Jacques Dortous de Mairan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Capaccio (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 24: Regel 24:
| afbeeldingbreedte = 200px
| afbeeldingbreedte = 200px
}}
}}
'''Jean-Jacques Dortous de Mairan''' ([[Béziers]], [[26 november]] [[1678]] - [[Parijs]], [[20 februari]] [[1771]]) was een [[Frankrijk|Frans]] [[Geofysica|geofysicus]] en [[astronomie|astronoom]]. Gedurende zijn leven maakte hij deel uit van verschillende wetenschappelijke verenigingen en instellingen, en hij deed enkele belangrijke ontdekkingen op het gebied van [[astronomie]] en [[biologie]]. De Mairans observaties en experimenten leidden ook tot het begin van wat heden bekend staat als het [[circadiaan ritme]].
'''Jean-Jacques Dortous de Mairan''' ([[Béziers]], [[26 november]] [[1678]] - [[Parijs]], [[20 februari]] [[1771]]) was een [[Frankrijk|Frans]] [[Geofysica|geofysicus]] en [[astronomie|astronoom]]. Gedurende zijn leven maakte hij deel uit van verschillende wetenschappelijke verenigingen en instellingen, en hij deed enkele belangrijke ontdekkingen op het gebied van [[astronomie]] en [[biologie]]. De Mairans observaties en experimenten leidden ook tot het begin van wat heden bekend staat als het [[circadiaan ritme]]. Hij overleed [[20 februari]] [[1771]] in [[Parijs]] op 92-jarige leeftijd ten gevolge van [[longontsteking]].


{{DEFAULTSORT:Mairan, Jean-Jacques Dortous de}}
{{DEFAULTSORT:Mairan, Jean-Jacques Dortous de}}

Versie van 5 feb 2012 22:01

Jean-Jacques Dortous de Mairan
Jean-Jacques Dortous de Mairan
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 26 november 1678
Geboorteplaats Béziers
Overlijdensdatum 20 februari 1771
Overlijdensplaats Parijs
Wetenschappelijk werk
Vakgebied geofysica, astronomie, chronobiologie
Promotor Nicolas Malebranche
Alma mater Universiteit van ToulouseBewerken op Wikidata

Jean-Jacques Dortous de Mairan (Béziers, 26 november 1678 - Parijs, 20 februari 1771) was een Frans geofysicus en astronoom. Gedurende zijn leven maakte hij deel uit van verschillende wetenschappelijke verenigingen en instellingen, en hij deed enkele belangrijke ontdekkingen op het gebied van astronomie en biologie. De Mairans observaties en experimenten leidden ook tot het begin van wat heden bekend staat als het circadiaan ritme. Hij overleed 20 februari 1771 in Parijs op 92-jarige leeftijd ten gevolge van longontsteking.