Satyendra Nath Bose: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
57 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
Van [[1916]] tot [[1921]] was hij hoofdassistent van het departement Natuurkunde van de universiteit van Calcutta. In 1921 kreeg hij dezelfde post aan het nieuwe opgerichte departement Natuurkunde aan de universiteit van [[Dhaka (stad)|Dhaka]]. Tussen [[1924]] en [[1926]] maakt hij een reis naar Europa, en hij heeft de kans samen te werken met beroemde natuurkundigen als [[Albert Einstein|Einstein]] en [[Marie Curie]]. Bij zijn terugkeer in India werd hij professor en directeur van het departement Natuurkunde aan de universiteit van Dhaka, waar hij blijft lesgeven tot [[1945]]. Dan keert hij weer naar Calcutta om daar nog les te geven tot [[1956]], waarna hij met pensioen gaat en ereprofessor wordt.
 
== Ontdekking van het [[Boson (scheikunde)|boson]] ==
Aan de universiteit van Dhaka schreef Bose een kort artikel ''Planck's Law and the Hypothesis of Light Quanta'', dat hij naar [[Albert Einstein]] zond nadat het geweigerd was door het ''Philosophical Magazine''. Einstein was onder de indruk en adviseerde het Duitse tijdschrift ''Zeitschrift für Physik'' het artikel van Bose te publiceren. Einstein maakte zelf de Duitse vertaling.
 
Het artikel van Bose gaat over de [[kwantum]]statistiek van [[foton]]en. Einstein nam het idee over, breidde het uit naar atomen en voorspelde een verschijnsel dat later naar beide het [[Bose-Einsteincondensaat]] zou genoemd worden. Het [[Boson (scheikunde)|boson]]-deeltje is ook naar Bose genoemd.
 
== Referenties ==
 
== Zie ook ==
* [[Boson (scheikunde)|Boson]]
 
{{DEFAULTSORT:Bose, Satyendranath}}
169.402

bewerkingen

Navigatiemenu