Overleg gebruiker:Door de wol geverfd: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'''Frank Van der Stucken'''
 
Frank Valentine Van der Stucken ([[Fredericksburg]], 15 oktober 1858 - [[Hamburg]], 16 Augustus 1929) was een AmerkaansAmerikaans musicus van Vlaamse afkomst. Hij componeerde, speelde viool, was koor- en orkestleider.
 
Zijn vader emigreerde vanuit [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] naar Fredericksburg in Texas. Daar trouwde hijdie met Sophie Schönewolf de dochter van een Duitse immigrant. Zo werd Frank meertalig: het Engels (Amerikaans) van zijn geboortestad, het Nederlands (Vlaams) van zijn vader en het Duits van zijn moeder.
 
Zijn muzikale opleiding kreeg hij aan het [[Conservatorium van Antwerpen]] bij [[Peter Benoit]]. Gedurende zijn hele muzikale loopbaan pendelde hij tussen Europa en Amerika. In Europa hielp hij de moderne Amerikaanse componisten bekend worden; in Amerika liet hij kennismaken met de Europese muziek. Vooral de Vlaamse koortraditie kreeg daar via hem bekendheid. Hij reisde veel, was "kapellmeister" in [[Breslau]], concerteerde in Weimar en andere Duitse steden, werd bevriend met beroemdheden van zijn tijd, zoals [[Edward Grieg]] en [[Franz Liszt]].
Hij was de meest succesvolle leerling van Peter Benoit, speelde kaart met Liszt, en was bij Wagner toen De Ring in première ging. Hij was ook de beste vriend van Edvard Grieg en stichter van The Cincinnati Symphony Orchestra.
 
in 1884 keerde hij terug naar Amerika waar hij in New York actief was. Nadien gaf hij "Amerikaanse concerten" op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1889.
Vanaf 1895 werd hij eerste dirigent van het Cincinnati orkest en deken van de "college of music" van de stad.
 
H
21.292

bewerkingen

Navigatiemenu