Fame (televisieserie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: da:Fame (tv-serie)
RedBot (overleg | bijdragen)
k r2.5.2) (Robot: gewijzigd: no:Fame (TV-serie)
Regel 67: Regel 67:
[[he:תהילה (סדרה)]]
[[he:תהילה (סדרה)]]
[[it:Saranno famosi (serie televisiva)]]
[[it:Saranno famosi (serie televisiva)]]
[[no:Fame]]
[[no:Fame (TV-serie)]]
[[pt:Fame (série de TV)]]
[[pt:Fame (série de TV)]]
[[ru:Слава (телесериал)]]
[[ru:Слава (телесериал)]]

Versie van 29 feb 2012 14:36

Sjabloon:Infobox televisie

Fame is een Amerikaanse televisieserie die van 1982 tot 1987 door NBC in de Verenigde Staten werd uitgezonden. De serie was enorm populair in de jaren 1980, zowel in de VS als internationaal, zo populair zelfs dat de acteurs uit de televisieserie op tournee gingen met live-shows.

De serie was gebaseerd op de gelijknamige film Fame (1980). Net als de film volgde de televisieserie de leerlingen en leraren van de High School for the Performing Arts, een middelbare school in New York City waar de leerlingen, naast normale vakken, ook veel les in muziek, dans en toneel krijgen. In de serie werden dramatische scènes afgewisseld met muziek- en dansnummers.

De serie, oorspronkelijk The Kids from Fame genoemd, won een aantal Emmy's en (in 1984) een Golden Globe voor beste televisieserie in het genre musical/comedy. Debbie Allen, een van de hoofdrolspelers en tevens choreograaf van de serie, won in zowel 1982 als 1983 een Emmy voor beste choreografie en in 1983 een Golden Globe voor beste actrice in een televisieserie.

Het titelnummer Fame, gezongen door Erica Gimpel (Coco Hernandez in de televisieserie), stond in 1983 drie weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 (in de oorspronkelijke versie gezongen door Irene Cara, die Coco Hernandez speelde in de film).

Het eerste seizoen van de serie werd in 2005 op dvd uitgebracht.

Hoofdrollen

Wetenswaardigheden

  • Zangeres Janet Jackson speelde in het vierde seizoen van Fame de rol van Cleo Hewitt.
  • Gene Anthony Ray (Leroy in de film en televisieserie) ging in werkelijkheid naar de High School for the Performing Arts, maar werd na een jaar van school gestuurd.
  • Een van de bekendste nummers is het lied "Starmaker", het werd gezongen in de laatste aflevering van seizoen 1 in de episode getiteld "A Special Place". In deze episode moet docent Greg Crandall door bezuinigingen de school verlaten. Het verdriet in deze episode was echter niet geacteerd want men wist dat Michael Thoma ernstig ziek was. Een paar weken na de opname van deze episode overleed Michael Thoma.

Externe links