Gargano: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MystBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: ar:جارجانو
MystBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: gewijzigd: la:Mons Garganus
Regel 43: Regel 43:
[[id:Monte Gargano]]
[[id:Monte Gargano]]
[[it:Gargano]]
[[it:Gargano]]
[[la:Garganus mons]]
[[la:Mons Garganus]]
[[lt:Garganas]]
[[lt:Garganas]]
[[nn:Gargano]]
[[nn:Gargano]]

Versie van 8 mrt 2012 08:02

Ligging van Gargano in Italië
Ligging van Gargano in Italië
Gargano: kust
Vieste
Monte Sant'Angelo

Gargano is een bergachtig schiereiland in de Apulische provincie Foggia.

Het is ook wel bekend als de Spoor van de Laars. Het schiereiland dringt ongeveer 70 kilometer de Adriatische Zee in. Het bijzondere gebied is in 1995 uitgeroepen tot Parco Nazionale del Gargano waar toe ook de Tremitische Eilanden behoren. Gargano is het enige echte gebergte in Apulië. Het is ontstaan als eiland en vast gegroeid aan het Italiaanse vasteland door aanslibbing, vooral door de rivieren Carapelle en Candelaro. De Garganische kust behoort tot de woestste van Italië, vooral tussen de plaatsen Matinata en Vieste zijn de vaak loodrechte rotswanden indrukwekkend. Het toerisme is hier sterk ontwikkeld, vooral in de plaatsen Vieste, Peschici en Rodi Garganico.

Het bergachtige binnenland is dichtbebost. In het oosten ligt het Foresta Umbra, het vochtigste deel van Gargano. Hier komen beukenbomen voor met een diameter van maar liefst vijf meter. Ook eiken en taxusbomen nemen hier vaak enorme proporties aan. De hoogste top van de Gargano is de 1055 meter hoge Monte Calvo in het westen, gevolgd door de Monte Spigno (1008 m) en Monte Sacro (872 m).

Ten westen van het bergland ligt de laagvlakte waar het Meer van Lesina en Meer van Vararo liggen. Deze worden slechts door een dunne duinrand van de Adriatische Zee gescheiden. Ze vormen een belangrijke broedplaats voor vogels als de purperreiger, het woudaapje en de fuut, ook dit gebied is toeristisch sterk ontwikkeld. Aan de oostzijde grenst de Gargano aan de vruchtbare Tavoliere waar ook de provinciehoofdstad Foggia ligt. Ten zuiden van de Gargano liggen de zoutpannen van Margherita di Savoia.

Belangrijkste plaatsen

Externe links