Marxisme-leninisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
minus dp
LLTSU (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
[[ca:Marxisme-Leninisme]]
[[ca:Marxisme-Leninisme]]
[[de:Marxismus-Leninismus]]
[[de:Marxismus-Leninismus]]
[[en:Marxism-Leninism]]
[[fa:مارکسیسم-لنینیسم]]
[[fa:مارکسیسم-لنینیسم]]
[[fr:Marxisme-léninisme]]
[[fr:Marxisme-léninisme]]

Versie van 10 mrt 2012 12:17

Marx, Engels en Lenin, de drie vaders van het marxisme-leninisme

Marxisme-leninisme is een communistische ideologie die officieel gebaseerd is op de theorieën van het marxisme en van Vladimir Lenin, dat promoot de ontwikkeling en de creatie van een internationale communistische samenleving door de leiding van een voorhoede partij over een revolutionaire socialistische staat, de Dictatuur van het proletariaat. Het steunt de oprichting van een eenpartijstelsel. Het verwerpt politiek pluralisme buiten het communisme, bewerend dat het proletariaat een enkele, capabele partij nodig heeft om hen te vertegenwoordigen en politiek leiderschap uit te oefenen. Door het beleid van democratisch centralisme is de communistische partij het hoogste politieke orgaan van de marxistisch-leninistische staat.

Marxisme-leninisme is een extreemlinkse ideologie. Het is gebaseerd op de principes van klassenconflict, egalitarisme, dialectisch materialisme en rationalisme, maar ook op sociale vooruitgang. Het is anti-bourgeoisie, anti-kapitalistisch, anti-conservatief, anti-fascistisch, anti-imperialistisch, anti-liberaal en anti-reactionair, en verzet zich tegen de burgerlijke democratie.

De marxistisch-leninistische staat maakt gebruik van een centraal geleide staatssocialistische economie. Het is voorstander van publiek eigendom van de economie en voorstander van de verbeurdverklaring van bijna heel het privé-eigendom dat publiek eigendom wordt dat beheerd wordt door de staat, terwijl een minuscuul deel van het privé-eigendom mag blijven. Het vervangt de rol van een markt in de kapitalistische economie met een gecentraliseerd staatsbeheer van de economie die bekend staat als een centraal geleide economie.