Gessius Florus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
k (robot Erbij: bg:Гесий Флор)
Toen Gallus weer was teruggekeerd naar Syrië, bleek echter al gauw dat Florus zijn belofte niet nakwam: hij bleek nog steeds omkoopbaar. Korte tijd later brak bovendien een conflict uit in [[Caesarea (Maritima)|Caesarea]], doordat een Griekse inwoner op provocerende wijze op een [[sabbat (jodendom)|sabbat]] vogels had geofferd bij de ingang van een [[synagoge]]. Het kwam tot opstootjes, maar die waren al snel onder controle. De Joodse leiders van Caesarea trokken zich vervolgens met de wetsrollen uit de synagoge terug in een naburig plaatsje. Zij zonden een delegatie naar Florus om bij hem hun beklag te doen. Florus liet hen echter gevangennemen op beschuldiging van diefstal van de wetsrollen.
 
In Jeruzalem leidde het nieuws tot hevige verontwaardiging. Toen Florus bovendien een deel van de tempelkas in beslag nam omdat keizer Nero het geld nodig had, was dit voor de Joden de aanleiding om in opstand te komen tegen het Romeinse gezag. De [[Joodse Oorlog|Joodse Opstand]] was een feit. Pogingen van [[Herodes Agrippa II]] om de gemoederen te bedaren, mochten niet baten.
 
Florus zelf reageerde op de onlusten door Joodse leiders te laten [[kruisiging|kruisigen]]. Dit werkte echter uit dat de gemoederen alleen nog maar verder verhit werden. Ook andere maatregelen die Florus nam, werkten eerder als olie op het vuur dan dat ze de gemoederen deden bedaren. Via Gallus en Agrippa probeerden de Joodse leiders een delegatie naar Rome te sturen om Florus bij Nero aan te klagen, maar zowel Gallus als Agrippa vonden dit aanvankelijk te riskant. Enkele maanden later, toen de opstand niet meer te bedwingen was, zond Cestius Gallus alsnog een verslag aan Nero waarin hij Florus verantwoordelijk stelde voor de gang van zaken. Nero riep Florus daarop terug naar [[Rome (stad)|Rome]].
169.402

bewerkingen

Navigatiemenu