National Park Service: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: sv:National Park Services
k r2.7.2+) (Robot: gewijzigd: sv:National Park Service
Regel 91: Regel 91:
[[ru:Служба национальных парков США]]
[[ru:Служба национальных парков США]]
[[simple:National Park Service]]
[[simple:National Park Service]]
[[sv:National Park Services]]
[[sv:National Park Service]]
[[uk:Служба національних парків США]]
[[uk:Служба національних парків США]]
[[vi:Cục Công viên Quốc gia Hoa Kỳ]]
[[vi:Cục Công viên Quốc gia Hoa Kỳ]]

Versie van 22 mrt 2012 00:23

National Park Service

National Park Service logo

Opgericht: 5 april, 1916
Directeur: Fran P. Mainella
Begroting: $ 1,6 miljard (2004)
Medewerkers: 20.000 (2004)

De National Park Service (afgekort NPS) is een Amerikaanse beheersorganisatie van Nationale Parken en Monumenten overal in de Verenigde Staten. Het is een federaal agentschap. De organisatie is opgericht in 1916 door het Amerikaanse Congres met als doel om alle Monumenten en Nationale Parken waarvan sommige in belabberde staat waren te beheren.

Geschiedenis

In 1872 werd Yellowstone door het Amerikaanse Congres als eerste Nationale Park van Amerika (en van de wereld) aangewezen. Een nationaal park wordt aangewezen om het te beschermen tegen menselijke activiteiten: industrie, landbouw en bewoning worden geweerd. In eerste instantie werden de Nationale Parken beschermd (o.a. tegen stropers) door het leger. Maar al snel werd er een aparte overheidsdienst, de National Park Service (NPS), in het leven geroepen die het beheer van de parken tot taak kreeg. De NPS is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De Nationale Parken worden jaarlijks door veel toeristen bezocht: in 2001 circa 280 miljoen bezoekers. Met bijna 20 miljoen bezoekers is de Blue Ridge Parkway in Virginia het drukst bezochte park.

Alhoewel men in het algemeen spreekt over Nationaal Park, is de juiste term eigenlijk "National Park System Areas". Deze "areas" zijn allemaal door het Amerikaanse congres aangewezen. De parken worden aangewezen omdat ze van groot belang zijn voor het behouden van de natuur, historie en recreatie in de VS. Er zijn circa 385 NPS-gebieden en dat aantal groeit nog steeds. Deze gebieden variëren van uitgestrekte natuurgebieden tot bijvoorbeeld een gebouw dat een historische waarde heeft. Op basis van wat er in een NPS-gebied wordt beschermd en de mate van bescherming krijgen deze gebieden een bepaalde aanduiding. De bekendste zijn de Nationale Parken (NP) waarvan er 57 zijn. De meeste Nationale Parken bevinden zich in het Westen van Amerika.

Verschillende onderverdelingen van de NPS

National Parks zijn meestal grote natuurgebieden met een enorme variëteit aan kwaliteiten, inclusief soms historische plekken. Jagen, mijnbouw en commerciële activiteiten zijn hier verboden. Voorbeeld: Yosemite (Californië) en Yellowstone (Wyoming).
Volgens de Antiquities Act van 1906 mag de president ‘gebieden, structuren of andere objecten van historische of wetenschappelijke waarde’ bij ‘public proclamation’ tot monument verheffen, als ze zich bevinden op land dat onder controle valt van de federale overheid. Bijvoorbeeld: Devils Postpile (Californië).
Deze gebieden hebben vrijwel dezelfde kwaliteiten als een park, maar hier heeft het Congres activiteiten toegestaan als jacht, mijnbouw en olie/gaswinning. Veel preserves zouden, als ze geen jacht kenden, in aanmerking komen als park. Bijvoorbeeld: Mojave National Preserve (Californië).
Meestal bevat een National Historic Site één enkele historische plek die direct met het onderwerp is geassocieerd. Onder de Historic Sites Act van 1935 mocht de minister van Binnenlandse Zaken dit doen, maar in de praktijk zijn ze vaak geautoriseerd door het Congres. Een voorbeeld hiervan is het John Fitzgerald Kennedy National Historic Site te Brookline (Massachusetts).
Hieronder vallen meestal historische plekken die zich niet beperken tot één gebouw of een beperkt terrein. Voorbeeld: Colonial National Historic Park, Williamsburg (Virginia).
Een plek waar een historische persoon of een tijdvak wordt herdacht. Er hoeft niet noodzakelijk een gebouw of iets direct verbonden met het onderwerp aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld: Tuskegee Institute (Alabama).
Onder deze algemene vlag vallen nu National Battlefields, National Battlefield Parks en National Military Parks, die eigenlijk allemaal hetzelfde weergeven, namelijk een plek waar ooit een beroemde slag is geleverd. Bijvoorbeeld: Antietam (Maryland).
Binnen het systeem zijn veertien begraafplaatsen die hieronder vallen. Bijvoorbeeld: Arlington National Cemetery, bij Washington D.C.
Hieronder vallen momenteel twaalf gebieden rondom grote reservoirs, waar recreatie op en rondom het water de belangrijkste activiteit is. Er zijn ook vijf van deze gebieden in de buurt van grote steden, en daar is het een combinatie van open ruimte, historische plekken en/of natuur die belangrijk is voor de ontspanning van grote aantallen mensen. Bijvoorbeeld: Glen Canyon National Recreation Area (Arizona/Utah),
Momenteel bestaan tien van deze gebieden langs de kust van de Atlantische en Stille Oceaan, en de Golf van Mexico. Bijvoorbeeld: Cape Hatteras National Seashore (North Carolina).
Deze gebieden liggen aan meren, in de praktijk alleen aan de Grote Meren in het middenwesten. Bijvoorbeeld: Apostle Islands (Wisconsin).
Verschillende varianten van deze categorie beschermen belangrijke rivieren.
Verwijst naar een weg en het parkland om die weg, bedoeld om per auto of ander vervoermiddel van te genieten. Bijvoorbeeld: Blue Ridge Parkway (Virginia/North Carolina).
Titel voor parkgebieden die lange stukken land rondom een bepaald pad beschermen. Bijvoorbeeld: Pacific Crest National Scenic Trail, aan de westkust.

Zie ook

Externe links