Grondwet van Noord-Korea: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidom (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Proces naar Rechtszaak), met behulp van pop-ups
Regel 19: Regel 19:
[[ko:조선민주주의인민공화국 사회주의헌법]]
[[ko:조선민주주의인민공화국 사회주의헌법]]
[[ru:Конституция КНДР]]
[[ru:Конституция КНДР]]
[[zh:朝鮮民主主義人民共和國憲法]]
[[zh:朝鮮民主主義人民共和國社會主義憲法]]

Versie van 10 mei 2012 02:27

De Grondwet van Noord-Korea is de hoogste wet van de Democratische Volksrepubliek Korea. De wet werd in december 1972 aangenomen door de eerste Opperste Volksvergadering en is in april 2009 voor het laatst geamendeerd. De eerste Noord-Koreaanse constitutie werd aangenomen in 1948, toen de Democratische Volksrepubliek Korea werd gesticht.

In de preambule wordt op positieve wijze beschreven hoe Kim Il-sung de republiek creëerde. Aan het eind van de preambule is de eerste bepaling opgenomen, namelijk dat Il-sung de eeuwige president van de Republiek is. Daarnaast wordt het document zelf in dit gedeelte uitgelegd als "de codificatie van de op de Juche geënte ideeën van de grote leider kameraad Kim Il-sung over staatsvorming en zijn heldendaden daartoe."

De rest van de wet is verdeeld in zeven hoofdstukken. Hierin staat beschreven dat de burgerlijke en politieke klassieke grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces, en de vrijheid van godsdienst beschermd worden. Ook wordt het sociale grondrecht van elke burger op werk, gratis onderwijs, voedsel en gratis gezondheidszorg bevestigd.

De grondwet presenteert een ideaalbeeld van de samenleving. In de praktijk kan, door onderliggende wetten alsmede de sociale en economische omstandigheden, het ideaalbeeld zelden bereikt worden.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Constitution of North Korea (1972) op Wikisource.