Funny Games U.S.: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Japiobot (overleg | bijdragen)
→‎Structuur: link van dp naar juiste pagina, replaced: mainstreammainstream met AWB
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: fa:بازی‌های خنده‌دار
Regel 42: Regel 42:
[[en:Funny Games (2008 film)]]
[[en:Funny Games (2008 film)]]
[[es:Funny Games U.S.]]
[[es:Funny Games U.S.]]
[[fa:بازی‌های خنده‌دار]]
[[fi:Funny Games (vuoden 2007 elokuva)]]
[[fi:Funny Games (vuoden 2007 elokuva)]]
[[fr:Funny Games U.S.]]
[[fr:Funny Games U.S.]]

Versie van 10 mei 2012 07:54

Funny Games U.S.
Regie Michael Haneke
Producent Hengameh Panahi
Douglas C. Steiner
Naomi Watts
Scenario Michael Haneke
Hoofdrollen Naomi Watts
Tim Roth
Michael Pitt
Brady Corbet
Cinematografie Darius Khondji
Distributie Warner Independent Pictures
Première 20 oktober 2007
Genre Thriller
Speelduur 111 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Italië Italië
Budget $ 15.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Funny Games U.S. is een Amerikaanse thriller uit 2007 van schrijver en regisseur Michael Haneke. De productie is een beeldmatig exacte maar Engelstalige remake van zijn eigen Oostenrijkse, Duits gesproken cultfilm Funny Games uit 1997.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ann (Naomi Watts) en George (Tim Roth) gaan met hun zoontje Georgie (Devon Gearhart) op zeilvakantie in een huisje aan een meer. Wanneer ze aan komen rijden, zien ze buurman Fred (Boyd Gaines) in zijn tuin staan met hen twee onbekende jongemannen. Als Ann aan Fred vraagt of hij over twintig minuten wil komen helpen de boot op te tuigen, stemt deze in, maar op een toon die haar vreemd voorkomt. Georgie vindt het daarbij vreemd dat hun dochter - en zijn vriendinnetje - nergens te bekennen is.

Aangekomen in hun huisje gaat Ann uitpakken, wanneer er iemand aan de deur staat. Een geheel in het wit geklede jongen (Michael Pitt) stelt zich voor als Paul. Hij vertelt dat ze hem hem net gezien heeft in de tuin van de buren, waar hij verklaart op bezoek te zijn. Paul komt Ann vragen om wat eieren voor buurvrouw Betsy (Siobhan Fallon). Niet veel later voegt zijn eveneens overwegend in smetteloos wit geklede vriend Peter (Brady Corbet) zich bij het gezelschap.

De jongens converseren uiterst beleefd met Ann, maar Peter laat de hem overhandigde eieren tot twee maal toe kapot vallen. Ze vermoedt opzet en begint zich behoorlijk ongemakkelijk te voelen, wanneer blijkt dat de jongens niet van plan zijn zich weg te laten sturen. Hoewel ze alle beleefdheidsvormen in acht blijven houden, beginnen ze een wreed psychologisch spel met de familie te spelen. Elke overtreding van de door hen in acht genomen regels wordt door de jongens bestraft met lichamelijk geweld. Daar Paul de knie van George gebroken heeft met een golfclub, hebben de jongens fysiek sowieso de overhand. Ze delen het gezin mee dat ze in een weddenschap zitten, waarbij zij wedden dat de familie de volgende morgen 9.00 uur niet meer in leven is.

Structuur

Het personage Paul toont zich gedurende het verloop verschillende malen ervan op de hoogte dat hij zich bevindt in een verhaal dat volgens de regels van een mainstream filmscript verloopt. Hij wendt zich verschillende keren zowel in woord als gebaar rechtstreeks tot de kijker. Daarbij legt hij uit dat verscheidene acties wel of niet op dat moment plaatsvinden omdat de gangbare filmregels dat nu eenmaal vereisen. Hiermee rekt Paul effectief de lijdensweg van zijn en Peters slachtoffers, 'omdat de kijker dat verlangt'. Daarmee maakt hij de kijker medeplichtig aan wat Ann, George en Georgie allemaal overkomt.