Luol Deng: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
k r2.6.4) (Robot: toegevoegd: be-x-old:Луол Дэнг
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: fa:لوال دنگ
Regel 23: Regel 23:
[[es:Luol Deng]]
[[es:Luol Deng]]
[[et:Luol Deng]]
[[et:Luol Deng]]
[[fa:لوال دنگ]]
[[fi:Luol Deng]]
[[fi:Luol Deng]]
[[fr:Luol Deng]]
[[fr:Luol Deng]]

Versie van 11 mei 2012 10:02

Luol Deng (Wau, 16 april 1985) is een Brits basketbalspeler die voor de Chicago Bulls in de NBA speelt. Hij stamt van de Zuid-Soedanese Dinkastam, die bekend staat om haar lengte.

Jeugd

Luol maakte de burgeroorlog in Soedan mee en daarom vluchtte het gezin, vader Aldo (die toen minister van Transport was), moeder en 9 kinderen, naar Alexandrië (Egypte). Daar kwam hij in contact met Manute Bol, die er op vakantie was. In 1994 verhuisde de familie naar Londen. Luol was zeer sportief en werd dikwijls opgeroepen voor Britse jeugdselecties in voetbal en basketbal. In 1998 koos Luol definitief voor het basketbal, hij was toen 2,06 meter groot. Toen zijn zus Arek in 1999 naar de Verenigde Staten vertrok om er te studeren, mocht Luol van zijn vader op veertienjarige leeftijd ook de Atlantische Oceaan oversteken.

Carrière

Na amper een jaar te studeren op de Blair Academy in New Jersey haalde Phoenix Suns hem van de draft, maar hij werd direct doorgestuurd naar de Chicago Bulls. In september 2006 deden de Britten er alles aan om Deng te naturaliseren. Ze willen hem samen met de Britse ploeg naar de Olympische Spelen in 2012 brengen. In oktober 2006 naturaliseerde Deng zich tot Brit.

Trivia

Sinds 2005 schenkt Deng jaarlijks zo'n 100.000 dollar om in Soedan 3000 schoolkinderen te voeden. Hij is zijn jeugd in Zuid-Soedan zeker nog niet vergeten en heeft daarom met zijn vader een stichting opgericht die kinderen helpt in Darfoer. Ook opende hij in Chicago een lees- en leercentrum voor arme kinderen.