AOL Instant Messenger: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 38: Regel 38:
* {{en}}[http://aimexpress.aol.com/ AIM Express]
* {{en}}[http://aimexpress.aol.com/ AIM Express]


{{Appendix}}
{{Navigatie Time Warner}}
{{Navigatie Time Warner}}



Versie van 11 mei 2012 23:09

AOL Instant Messenger
Logo
Ontwikkelaar(s) AOL LLC
Uitgebracht 1997
Recentste versie 7.5.12.6 
(19 maart 2012)
Recentste bètaversie 1.0.0.3 
(1 december 2011)
Besturingssysteem Windows, Windows Mobile, Mac OS X, iOS, Android en BlackBerry OS
Geschreven in C++ en Adobe Flash
Categorie Instant messaging
Licentie(s) Propriëtaire freeware
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

AOL Instant Messenger, afgekort tot AIM, is een instant messenger van het bedrijf AOL. Het gebruikt dezelfde protocollen als het chatprogramma ICQ, namelijk OSCAR en TOC. AOL Instant Messenger komt standaard bij een internetaansluiting bij AOL, een van de grootste internetproviders van de VS.

Functies

De instant messenger biedt gebruikers de mogelijkheid direct te communiceren met andere AIM-gebruikers. AIM had in 2008 een marktaandeel van 35% in de Verenigde Staten.[1] Via extra diensten die worden aangeboden door AOL wordt het stukken makkelijker om andere gebruikers te vinden met dezelfde interesses. Er bestaan zo speciale chatrooms, speciale sites en speciale gebruikersprofielen.

AOL Instant Messenger heeft onder andere de mogelijkheid voor het versturen tekstberichten tussen twee personen of binnen complete chatrooms, het delen van bestanden met andere gebruikers en het spelen van spelletjes tegen anderen. Hoewel de meest recente versie AIM 6.8 is, blijven nog veel gebruikers bij de 3.x serie, omdat de licentieovereenkomst van 4.0 en latere cliënten een clausule bevat die de gebruiker verbiedt ooit een cliënt te gebruiken die niet van AOL is, zogenaamde software van derden.

Webversie

Er bestaat ook een webversie van AIM, genaamd AIM Express en maakt gebruik van DHTML. Het is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn de software te gebruiken of dit weigeren, maar toch instant messaging willen gebruiken. Hoewel in AIM Express veel standaardfuncties van AIM zitten, zijn geavanceerde onderdelen zoals het versturen van bestanden en audiovisueel communiceren niet beschikbaar in de webversie.

Werking en populariteit

Het standaardprotocol dat wordt gebruikt door de AIM-cliënts om te communiceren wordt OSCAR genoemd. AIM Express gebruikt daarentegen TOC. Het TOC-protocol is openbaar gemaakt in de hoop dat de makers van cliënten van derden hier hun aandacht op zouden vestigen. Hierdoor zou het (niet openbare) OSCAR-protocol minder populair worden onder programmeurs. Dit beleid is echter niet geheel succesvol geweest: het OSCAR-protocol wordt nog steeds veel gebruikt. Hierdoor ziet AOL zichzelf steeds gedwongen om onderdelen van het protocol te wijzigen zodat programma's van derden opeens niet meer werken. Het resultaat is een voortdurend kat en muisspel tussen AOL en de programmeurs.

Terwijl AOL in de Verenigde Staten marktleider is in de instant-messagemarkt, beslaat de grote concurrent Windows Live Messenger van Microsoft in Europa veel meer marktaandeel. Daar zijn ze maar tweede, ver onder WLM.

Zie ook

Externe links