Hud (profeet): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Area (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
Sommige islamitische bronnen stellen zijn optreden rondt 2400 jaar vóór Christus en dat hij [[150]] jaar geleefd zou hebben.
Sommige islamitische bronnen stellen zijn optreden rondt 2400 jaar vóór Christus en dat hij [[150]] jaar geleefd zou hebben.


Gesteld wordt dat Hud de eerste zou zijn geweest die Arabisch sprak en het volk waar hij naar toe werd gestuurd zouden de originele [[Arabieren]] zijn geweest<ref name=leaman />. Dit volk leefde in de zandduinen, het volk van 'Ad. Hoogstwaarschijnlijk wordt hier [[Oman]] (volgens sommigen [[Jemen]]) mee bedoeld. In [[Soera De Kantelen]] wordt het volk gewaarschuwd om [[God (islam)|God]] te dienen. Ook in Soera Hud, [[Soera De Dichters]] en [[Soera De Zandduinen]] herhaalt zich dit. Zijn optreden zou zich meer kenmerken als reproductie van de monotheïstische leer van de [[Boodschapper (islam)|boodschapper]] [[Nuh (profeet)|Nuh]]. Het volk werd volgens deze soera's vanwege hun ongehoorzaamheid meerdere malen bestraft en zou het uiteindelijk vernietigd zijn door een verwoestende [[wolk]]. Hud past goed in de islamitische cyclus van profeten die naar een volk gestuurd wordt, niet geaccepteerd wordt door dat volk, waarna het volk gestraft wordt<ref name=leaman />.
Gesteld wordt dat Hud de eerste zou zijn geweest die Arabisch sprak en het volk waar hij naar toe werd gestuurd zouden de originele [[Arabieren]] zijn geweest<ref name=leaman />. Dit volk leefde in de zandduinen, het volk van 'Ad. Hoogstwaarschijnlijk wordt hier [[Oman]] (volgens sommigen [[Jemen]]) mee bedoeld. Algemeen neemt men aan dat Hud geboren en is opgegroeid in het gebied Ahkaf die tussen Jemen en Oman ligt. In [[Soera De Kantelen]] wordt het volk gewaarschuwd om [[God (islam)|God]] te dienen. Ook in Soera Hud, [[Soera De Dichters]] en [[Soera De Zandduinen]] herhaalt zich dit. Zijn optreden zou zich meer kenmerken als reproductie van de monotheïstische leer van de [[Boodschapper (islam)|boodschapper]] [[Nuh (profeet)|Nuh]]. Het volk werd volgens deze soera's vanwege hun ongehoorzaamheid meerdere malen bestraft en zou het uiteindelijk vernietigd zijn door een verwoestende [[wolk]]. Hud past goed in de islamitische cyclus van profeten die naar een volk gestuurd wordt, niet geaccepteerd wordt door dat volk, waarna het volk gestraft wordt<ref name=leaman />.


Verschillende plaatsen, waaronder [[Mekka]] en [[Damascus]], claimen het graf van Hud in hun stad te hebben. De 30-meter lange tombe in Hadhranawt is echter de meest bezochte<ref name=leaman />.
Verschillende plaatsen, waaronder [[Mekka]] en [[Damascus]], claimen het graf van Hud in hun stad te hebben. De 30-meter lange tombe in Hadhranawt is echter de meest bezochte<ref name=leaman />.

Versie van 23 mei 2012 14:18

Hud (Arabisch: هود) is een Arabische profeet die in de Koran het volk van 'Ad waarschuwt. Volgens de overleveringen is hij een directe afstammeling van Nuh[1]. Volgens sommige bronnen was hij een zevende generatie afstammeling van Nuh en volgens andere bronnen zou hij drie generaties na Nuh zijn geboren. Hud is een verre voorvader van de boodschapper Ibrahim. Daarnaast wordt gesteld dat Hud dezelfde persoon is als Eber[2]. Soera Hud is naar hem vernoemd.

Sommige islamitische bronnen stellen zijn optreden rondt 2400 jaar vóór Christus en dat hij 150 jaar geleefd zou hebben.

Gesteld wordt dat Hud de eerste zou zijn geweest die Arabisch sprak en het volk waar hij naar toe werd gestuurd zouden de originele Arabieren zijn geweest[1]. Dit volk leefde in de zandduinen, het volk van 'Ad. Hoogstwaarschijnlijk wordt hier Oman (volgens sommigen Jemen) mee bedoeld. Algemeen neemt men aan dat Hud geboren en is opgegroeid in het gebied Ahkaf die tussen Jemen en Oman ligt. In Soera De Kantelen wordt het volk gewaarschuwd om God te dienen. Ook in Soera Hud, Soera De Dichters en Soera De Zandduinen herhaalt zich dit. Zijn optreden zou zich meer kenmerken als reproductie van de monotheïstische leer van de boodschapper Nuh. Het volk werd volgens deze soera's vanwege hun ongehoorzaamheid meerdere malen bestraft en zou het uiteindelijk vernietigd zijn door een verwoestende wolk. Hud past goed in de islamitische cyclus van profeten die naar een volk gestuurd wordt, niet geaccepteerd wordt door dat volk, waarna het volk gestraft wordt[1].

Verschillende plaatsen, waaronder Mekka en Damascus, claimen het graf van Hud in hun stad te hebben. De 30-meter lange tombe in Hadhranawt is echter de meest bezochte[1].


  1. a b c d the Qur'an: an encyclopedia, Oliver Leaman e.a., Routledge Taylor and Francis Group, 2006, blz. 271, Hud, ISBN 97 80415 77529 8
  2. Wikianswers