Riksmål: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
minus oordeel
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
k Robot: toegevoegd: pl:Riksmål, verwijderd: en:Bokmål (strongly connected to nl:Bokmål), gewijzigd: he:נורבגית ממלכתית
Regel 14: Regel 14:


[[de:Riksmål]]
[[de:Riksmål]]
[[en:Bokmål]]
[[es:Riksmål]]
[[es:Riksmål]]
[[he:נורווגית מדינתית]]
[[he:נורבגית ממלכתית]]
[[nn:Riksmål]]
[[nn:Riksmål]]
[[no:Riksmål]]
[[no:Riksmål]]
[[pl:Riksmål]]

Versie van 26 mei 2012 17:43

Riksmål, Noors voor Rijkstaal, is de meest conservatieve vorm van de Noorse schrijftaal. Deze taalvariant is zeer sterk beïnvloed door het Deens, zo sterk zelfs dat men enigszins gechargeerd van Deens door een Noorse mond zou kunnen spreken.

Na vele jaren van wisselende Zweedse en Deense overheersing sloeg kort na de onafhankelijkheid van Noorwegen ook de Noorse schrijftaal z'n eigen weg in. Aanvankelijk werd geopteerd voor een schrijftaal die hoofdzakelijk op de Deense standaardtaal gebaseerd was, met tevens vele elementen van verschillende Noorse dialecten. De Deense basis was vooral omdat er voor te veel Zweedse invloed werd gevreesd. Na veel overleg werd in 1907 uiteindelijk de eerste echte standaardtaal van de modern-Noorse taal boven de doopvont gehouden onder de naam Riksmål.

In 1929 werd de naam van het Riksmål veranderd in Bokmål, (Boekentaal). Omdat er bij deze verandering ook enkele woorden en gebruiken uit het Nynorsk werden overgenomen, en deze tegemoetkoming bij de conservatiefste Riksmålaanhangers op protest stuitte, bleven deze hun taalvariant Riksmål noemen. In 1981 werden onder druk van deze groep een aantal Deensachtige vormen die eerder afgeschaft waren, opnieuw toegelaten in het Bokmål.

Zie ook