Podium (verhoging): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.7.3) (Robot: toegevoegd: ast:Podiu (arquitectura)
RedBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: da:Podium
Regel 35: Regel 35:
[[bg:Подиум]]
[[bg:Подиум]]
[[ca:Podi (arquitectura)]]
[[ca:Podi (arquitectura)]]
[[da:Podium]]
[[de:Podest]]
[[de:Podest]]
[[en:Podium]]
[[en:Podium]]

Versie van 26 mei 2012 18:42

Tijdelijk muziekpodium op het Domplein in Utrecht
Het Maison Carrée in Nîmes vertoont duidelijk de kenmerken van de Romeinse "standaardtempels", waaronder een hoog podium
Erepodium bij een Belgische Formule 1-wedstrijd (2009)

Een podium (meervoud: podia) is een verhoging waarop mensen kunnen gaan staan als ze iets over te brengen hebben op een publiek, bijvoorbeeld een toespraak of preek, zodat ze voor het hele publiek zichtbaar zijn. Deze verhoging kan demontabel zijn, zoals je dat vaak ziet op festivals en demonstraties.

Architectuur

Een podium is in de architectuur een massief metselwerk dat zich verheft boven de grond en een of meerdere structuren ondersteunt. Het bevat een trap die het hoger gelegen vlak toegankelijk maakt. De Romeinse tempels (die dit hadden overgenomen van de Etruskische) zijn vaak geplaatst op een podium (bijvoorbeeld het Maison Carrée te Nîmes).[1] Dit zogenaamde 'podium' in de tempelbouw wordt de krepis genoemd.

Toneel

Met "podium" wordt ook vaak het toneel in een theater aangeduid. Een podium is een verhoging die op het toneel gebouwd kan worden. In overdrachtelijke zin wordt hiermee ook vaak een gebouw voor kunstuitvoeringen/concerten aangeduid, zoals een concertpodium of specifieker: poppodium, jazzpodium, literair podium, etc.

Met de term open podium wordt vaak aangegeven dat er een voorstelling plaatsvindt waaraan iedereen kan deelnemen die daar zin in heeft. In het deeltijds kunstonderwijs en in het KSO groepeert men toneel, voordracht, zang en dans onder de noemer podiumkunsten.

Sport

In de sport is een erepodium een verhoging die veel wordt gebruikt bij de prijsuitreiking van wedstrijden. Op dit podium staat in het midden de kampioen met links en rechts van hem/haar de personen die tweede en derde zijn geworden. Deze drie personen krijgen op het podium van eer hun prijs overhandigd en vaak ook een champagnefles waarmee veelal gespoten wordt naar de aanwezigen.

Zie ook

Referenties

  1. (fr) R. Ginouvès, Dictionnaire méthodique de l'architecture grecque et romaine, II, Rome, 1992, pp. 14-17. ISBN 2728302398