Studietoelage: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(kleine toevoeging info)
Een '''studietoelage''' (vroeger ook wel bekend onder de naam ''studiebeurs'') is een financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap voor het helpen dragen van de studiekosten. Daarmee zet de Vlaamse regering verder wat het '''Nationaal Studiefonds''', opgericht na de tweede wereldoorlog in het kader van de democratisering van het onderwijs, op federaal niveau beoogde.
 
Voor het [[hoger onderwijs]] houdt men in Vlaanderen rekening, behalve met de financiële draagkracht ook met de gevolgde studie en de behaalde studieresultaten (bijvoorbeeld het behalen van "credits" ànaar rato van een aantal [[studiepunt]]en ). Ook het al dan niet huren van een kamer bepaalt mee de hoogte van de studietoelage. De toelage wordt altijd aan de student betaald, niet meer aan de ouders. Een student die recht heeft op een studietoelage, betaalt ook een lager [[inschrijvingsgeld]].
 
In het [[secundair onderwijs]] is de toelage beperkter: we spreken over een minimum van 119.26 euro voor een voltijds student, tot een maximum van 1052.88 euro indien de student op het internaat verblijft. Omdat er geen inschrijvingsgeld is, dient ze meer voor het helpen betalen van de schoolkosten (uitstappen, leermateriaal, ... ). De toekenning gebeurde tot 2006-2007 op grond van de financiële situatie van de ouders: het belastbaar inkomen, het aantal personen in het gezin, eventuele uitkeringen, ... De leerling moest ook voortgang boeken in zijn studies.<br />
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu