Samengestelde stof: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Capaccio (overleg | bijdragen)
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: uz:Kimyoviy birikma
Regel 99: Regel 99:
[[uk:Хімічна сполука]]
[[uk:Хімічна сполука]]
[[ur:کیمیائی مرکب]]
[[ur:کیمیائی مرکب]]
[[uz:Kimyoviy birikma]]
[[vi:Hợp chất]]
[[vi:Hợp chất]]
[[war:Kumpuwesto kimikal]]
[[war:Kumpuwesto kimikal]]

Versie van 4 jun 2012 19:06

Een samengestelde stof of chemische verbinding is een chemische stof die bestaat uit twee of meer chemische elementen. In een chemische verbinding komen de elementen in een vaste verhouding voor. Deze verhouding wordt weergegeven met de molecuulformule of met de verhoudingsformule. Een voorbeeld: water, waarvan een individuele molecule bestaat uit twee waterstofatomen en één zuurstofatoom, wordt weergegeven met de brutoformule H2O.

Er zijn verschillende soorten interacties mogelijk, waardoor de atomen in een chemische verbinding bij elkaar gehouden worden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een covalente binding (zoals tussen de twee koolstofatomen in ethanol), een ionaire binding (zoals in natriumchloride) en een metaalbinding (zoals in ijzerkristallen).

Samengestelde stoffen kunnen opgebouwd zijn uit moleculen of uit een rooster.

Beperkingen van het begrip

In het laatste geval is echter vaak mogelijk de structuur van het rooster te handhaven terwijl men wel de samenstelling wat veranderd heeft en daarmee verliest het begrip zuivere stof zijn betekenis. Het begrip mengsel wordt ook dubbelzinnig omdat het vaak betrekking heeft op de aanwezigheid van meer dan één fase.

In het secundair onderwijs wordt vaak ten onrechte de indruk gewekt dat alle materie te beschrijven valt als (mengsels van) zuivere stoffen. Hiermee vallen zeer veel anorganische verbindingen, variërend van metaallegeringen via halfgeleiders tot silicaten, polymeren, vloeibare kristallen, coördinatieverbindingen en zouten buiten de boot.

Zie ook

Zie de categorie Chemical compounds van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.