Woede: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Poeja (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Poeja (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:
Op een andere manier beschouwd is woede de gevoelscomponent van agressie, een onderdeel van de [[stress]]reactie die bij alle dieren optreedt: een waargenomen bedreiging roept een tegenreactie op, die op zijn beurt bedreigend is en kan uitmonden in geweld.
Op een andere manier beschouwd is woede de gevoelscomponent van agressie, een onderdeel van de [[stress]]reactie die bij alle dieren optreedt: een waargenomen bedreiging roept een tegenreactie op, die op zijn beurt bedreigend is en kan uitmonden in geweld.


Een relatief nieuwe interventie in het beter omgaan met stress reacties zoals woede is hartcoherentie. Onder 3129 deelnemers in hartcoherentie trainingen waren aan het eind van de training gevoelens als angst, boosheid, en depressie gemiddeld gehalveerd t.o.v. het begin van de training. <ref>Rollin McCraty en Doc Childre, "Coherence: Bridging Personal, Social, and Global Health", Alternative Therapies in Health and Medicine, 2010 Pag.20</ref> Dit resultaat werd bereikt doordat deelnemers leerden hoe ze zelf een positieve verandering konden teweegbrengen op hun hartritme dat het autonomisch zenuwstelsel stabiliseert, het stress hormoon cortisol vermindert, en het niveau van verjongingshormoon DHEA verhoogt. <ref> http://www.hartcoherentie-amsterdam.com/onderzoek.html</ref> <ref>Doc Childre, Deborah Rozman PhD, “Transforming Depression: The HeartMath Solution to Feeling Overwhelmed, Sad, and Stressed”, 2007 </ref><ref> R McCrathy and others , “The Impact of a new Selfmanagement Program on Stress, Emotions, Heart rate variability, DHEA, and Cortisol”, Integrative Physiological and Behavioural Science, 1998 Pag. 153</ref>.Daarnaast is aangetoond dat de negatieve effecten van boosheid op het immuumsysteem teniet wordt gemaakt door het realiseren van hartcoherentie. <ref> Rollin Maccraty et al.“Science of the Heart”, HeartMath Research Center, 2001 Page 28</ref>. Bruce Wilson,MD, Chairman, Heart Hospital of Milwaukee zegt het volgende over deze vorm van interventie: “Ze is bewezen effectief in het breken van de cyclus van boosheid en al haar negatieve effecten. Daarnaast is het zeer gemakkelijk aan te leren en is het gebaseerd op elegant wetenschappelijk onderzoek dat ons geleerd heeft hoe het hart en het brein met elkaar communiceren.” <ref> Doc Childre, Deborah Rozman, Transforming Anger, 2003, Pag 1 </ref>
Een relatief nieuwe interventie in het beter omgaan met stress reacties zoals woede is hartcoherentie. Onder 3129 deelnemers in hartcoherentie trainingen waren aan het eind van de training gevoelens als angst, boosheid, en depressie gemiddeld gehalveerd t.o.v. het begin van de training. <ref>Rollin McCraty en Doc Childre, "Coherence: Bridging Personal, Social, and Global Health", Alternative Therapies in Health and Medicine, 2010 Pag.20</ref> Dit resultaat werd bereikt doordat deelnemers leerden hoe ze zelf een positieve verandering konden teweegbrengen op hun hartritme dat het autonomisch zenuwstelsel stabiliseert, het stress hormoon cortisol vermindert, en het niveau van verjongingshormoon DHEA verhoogt. <ref> http://www.hartcoherentie-amsterdam.com/onderzoek.html</ref> <ref>Doc Childre, Deborah Rozman PhD, “Transforming Depression: The HeartMath Solution to Feeling Overwhelmed, Sad, and Stressed”, 2007 </ref><ref> R McCrathy and others , “The Impact of a new Selfmanagement Program on Stress, Emotions, Heart rate variability, DHEA, and Cortisol”, Integrative Physiological and Behavioural Science, 1998 Pag. 153</ref>Daarnaast is aangetoond dat de negatieve effecten van boosheid op het immuumsysteem teniet wordt gemaakt door het realiseren van hartcoherentie. <ref> Rollin Maccraty et al.“Science of the Heart”, HeartMath Research Center, 2001 Page 28</ref> Bruce Wilson,MD, Chairman, Heart Hospital of Milwaukee zegt het volgende over deze vorm van interventie: “Ze is bewezen effectief in het breken van de cyclus van boosheid en al haar negatieve effecten. Daarnaast is het zeer gemakkelijk aan te leren en is het gebaseerd op elegant wetenschappelijk onderzoek dat ons geleerd heeft hoe het hart en het brein met elkaar communiceren.” <ref> Doc Childre, Deborah Rozman, Transforming Anger, 2003, Pag 1 </ref>


Milde vormen van woede worden aangeduid met woorden als ''ergernis'', ''geprikkeldheid'' of ''irritatie''. Gematigde vormen met de termen ''boosheid'', ''kwaadheid'' en ''toorn''. En sterkere vormen met ''driftbuien'', ''woedeaanvallen'', ''[[eruptio]]'' of ''razernij''. Als iemand zijn woede niet laat blijken, terwijl hij wel kwaad is, is er sprake van ''opgekropte woede''.
Milde vormen van woede worden aangeduid met woorden als ''ergernis'', ''geprikkeldheid'' of ''irritatie''. Gematigde vormen met de termen ''boosheid'', ''kwaadheid'' en ''toorn''. En sterkere vormen met ''driftbuien'', ''woedeaanvallen'', ''[[eruptio]]'' of ''razernij''. Als iemand zijn woede niet laat blijken, terwijl hij wel kwaad is, is er sprake van ''opgekropte woede''.

Versie van 4 jun 2012 23:05

Woedende man

Woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens "territorium" betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden.

Woede zet dus aan tot agressie (of gaat ermee samen), van de persoon zelf of van zijn of haar groepsgenoten. Woede kan zich uiten in woorden (schelden, schreeuwen) of in daden in de vorm van fysiek geweld (slaan, schoppen, handtastelijkheden of zelfs het gebruik van wapens).

Op een andere manier beschouwd is woede de gevoelscomponent van agressie, een onderdeel van de stressreactie die bij alle dieren optreedt: een waargenomen bedreiging roept een tegenreactie op, die op zijn beurt bedreigend is en kan uitmonden in geweld.

Een relatief nieuwe interventie in het beter omgaan met stress reacties zoals woede is hartcoherentie. Onder 3129 deelnemers in hartcoherentie trainingen waren aan het eind van de training gevoelens als angst, boosheid, en depressie gemiddeld gehalveerd t.o.v. het begin van de training. [1] Dit resultaat werd bereikt doordat deelnemers leerden hoe ze zelf een positieve verandering konden teweegbrengen op hun hartritme dat het autonomisch zenuwstelsel stabiliseert, het stress hormoon cortisol vermindert, en het niveau van verjongingshormoon DHEA verhoogt. [2] [3][4]Daarnaast is aangetoond dat de negatieve effecten van boosheid op het immuumsysteem teniet wordt gemaakt door het realiseren van hartcoherentie. [5] Bruce Wilson,MD, Chairman, Heart Hospital of Milwaukee zegt het volgende over deze vorm van interventie: “Ze is bewezen effectief in het breken van de cyclus van boosheid en al haar negatieve effecten. Daarnaast is het zeer gemakkelijk aan te leren en is het gebaseerd op elegant wetenschappelijk onderzoek dat ons geleerd heeft hoe het hart en het brein met elkaar communiceren.” [6]

Milde vormen van woede worden aangeduid met woorden als ergernis, geprikkeldheid of irritatie. Gematigde vormen met de termen boosheid, kwaadheid en toorn. En sterkere vormen met driftbuien, woedeaanvallen, eruptio of razernij. Als iemand zijn woede niet laat blijken, terwijl hij wel kwaad is, is er sprake van opgekropte woede.

Welke vorm van woede er optreedt hangt niet alleen af van de sterkte van de prikkel en van het karakter van de persoon, maar ook van diens algehele toestand. Toestanden die de prikkelbaarheid van een persoon kunnen verhogen zijn: vermoeidheid, honger, pijn, ziekte, seksuele frustratie en het gebruik - of de onthouding - van drugs. Ook hormonale veranderingen zoals bij PMS, menopauze, verhoogd testosteronniveau of een manische episode kunnen de prikkelbaarheid verhogen.

Iemand die boos is kan deze woede op een wilde en ongerichte manier uiten, zoals met schreeuwen of slaan, maar kan ook gericht een conflict aangaan en proberen de bedreiging of de obstakels uit de weg te ruimen. De boosheid kan echter ook worden ingehouden en opgepot. Ook kan de boosheid op niet-conflictueuze wijze worden geuit. Als iemand zijn woede over langere tijd op subtiele wijze laat blijken en hierbij directe conflicten uit de weg gaat, spreekt men wel van passief-agressief gedrag.

Als woede gepaard gaat met agressie (fysiek of verbaal) kan deze gericht zijn tegen andere personen, organisaties of soms voorwerpen (bijvoorbeeld computeragressie). Mensen trachten woede vaak af te reageren op deze manier. Ook kan de woede gericht zijn op de eigen persoon, bijvoorbeeld als hij of zij meent iets onverstandigs of slechts gedaan te hebben.

In de klassieke filosofie werd reeds geschreven over woede door de Griekse wijsgeer Aristoteles en door de Romeinse stoïcijn Seneca, die daaraan zijn verhandeling 'De ira' ('Over de woede') wijdde.

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Anger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Rollin McCraty en Doc Childre, "Coherence: Bridging Personal, Social, and Global Health", Alternative Therapies in Health and Medicine, 2010 Pag.20
  2. http://www.hartcoherentie-amsterdam.com/onderzoek.html
  3. Doc Childre, Deborah Rozman PhD, “Transforming Depression: The HeartMath Solution to Feeling Overwhelmed, Sad, and Stressed”, 2007
  4. R McCrathy and others , “The Impact of a new Selfmanagement Program on Stress, Emotions, Heart rate variability, DHEA, and Cortisol”, Integrative Physiological and Behavioural Science, 1998 Pag. 153
  5. Rollin Maccraty et al.“Science of the Heart”, HeartMath Research Center, 2001 Page 28
  6. Doc Childre, Deborah Rozman, Transforming Anger, 2003, Pag 1