Betrouwbaarheid (informatie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.264 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(versie van Apdency van 27 sep 2010 21:42 (22769828) teruggeplaatst - incorrecte dp met loop, naar de dp, overigens bestaat de dp betrouwbaarheid al)
Wanneer men spreekt over de '''betrouwbaarheid''' van [[informatie]], dan bedoelt men daarmee de mate waarin men erop kan vertrouwen dat de informatie (feitelijk) [[waarheid|waar]] en [[relevantie|relevant]] is.
 
== Onderzoek ==
De betrouwbaarheid van [[media]] wordt afgemeten aan de betrouwbaarheid van informatie verkregen via die media. In de praktijk integreren mensen betrouwbaarheid en relevantie van mediaberichten tot een [[subjectiviteit|subjectief]] ervaren betrouwbaarheidsgevoel.
Ieder onderzoeker probeert naar degelijk en betrouwbare uitkomsten van het onderzoek te streven. Om het uitvoeren van een betrouwbaar onderzoek moet het oa voldoen aan volgende creteria:
 Op een [[systematisch]], volledig en op [[efficiënte]] manier uitvoeren van onderzoeken;
 Onderzoekstechniek is gericht op het verkrijgen van de volledige en juiste informatie.
 Alle factoren oa omgevingsfactoren, worden op juiste manier meegenomen in het onderzoek.
 
== Betrouwbaarheid en validiteit ==
 
'''Validiteit''' deze zegt iets over de inhoud: hier wordt meestal gemeten wat de bedoeling van een onderzoek is. Wanneer u mensen op straat vraagt of ze wel eens hebben gestolen, is de kans groot dat de meeste onder hen dit zullen ontkennen. Op basis van een dergelijk onderzoek schat u het aantal dieven te laag in. Zo bestaat de kans dat de gemeten proef niet valide is
Bij validiteit wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen:
• '''Interne validiteit''': de mate waarin gezegd kan worden dat de conclusies van het onderzoek geldig zijn voor de onderzoeksgroep.
• '''Externe validiteit''': de mate waarin gegzegd kan worden dat de conclusies ook van toepassing zijn op de gehele populatie
 
'''Betrouwbaarheid''' heeft te maken met de stabiliteit van het [[onderzoeksresultaat]]. Wanneer het onderzoek zou worden herhaald, komen dan dezelfde resultaten naar voren.
Een betrouwbaar onderzoek hoeft niet persé valide te zijn en andersom. De combinatie van valide en van betrouwbaar is de grootste uitdaging.
 
== Verschillende onderzoeken ==
'''diepte-interview'''
Een diepte-interview is een diepgaand gesprek tussen één respondent en de onderzoeker
Hierin kan men nauwkeurig achter halen wat er zich afspeelt bij die persoon.
Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van een gesprekspuntenlijst. (bij sommige gesprekken en vooral bij jongeren is het zinvol om interviews met twee respondenten te organiseren, jongeren spreken makkelijker wanneer er een vriend of vriendin aanwezig is) Het gesprek duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Het interview kan plaats vinden bij de respondent thuis, op de werkvloer of op een onderzoekslocatie.
Vaak ontbreekt het echter aan tijd en middelen om een groot aantal diepte-interviews af te nemen.
 
 
 
[[Categorie:Journalistiek]]
112

bewerkingen

Navigatiemenu