Emulator: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
66 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
k
het hoeft niet verouderd te zijn
k (Robot: toegevoegd: tr:Öykünücü)
k (het hoeft niet verouderd te zijn)
[[Bestand:DOSBox.png|thumb|Screenshot van [[DOSBox]]]]
Een '''emulator''' maakt het mogelijk om een andercomputersysteem ofna verouderdte computersysteembootsen in een eigen of nieuwe omgeving na te bootsen.
 
== Hardwarematige emulatorHardware ==
Een hardware-emulator bestaat uit [[hardware]] en doet zich voor als (een deel) van een computersysteem. Dit wordt gebruikt om extra mogelijkheden te hebben bij de ontwikkeling van hardware. Een hardware-emulator kan bijvoorbeeld stap voor stap een proces doorlopen.
 
Door het vervangen van de [[microcode]] is vrijwel elke denkbare emulatie mogelijk.
 
== Softwarematige emulatorSoftware ==
Een software-emulator is een computerprogramma dat het mogelijk maakt om programma's te gebruiken, die voor een andere computer ontwikkeld zijn. ZieHiertoe ook:kan een [[Virtuelevirtuele machine]] worden opgezet.
Het gaat hierbij om een programma ([[software]]), maar dat programma is wel in staat om [[hardware]] te simuleren. Zie: ([[Hardwarevirtualisatiehardwarevirtualisatie]]).
 
Op deze manier kunnen bijvoorbeeld programma's voor een Apple gebruikt worden op Windows. Omdat het emuleren zelf veel rekenkracht vergt, is de snelheid van de programma's die in de emulator draaien veel lager dan de programma's die in het moederbesturingssysteem werken. Hoeveel lager hangt van de emulator af.
Door de ontwikkeling van verschillende softwarematige emulators is het mogelijk om een veelheid van programma's via emulatie uit te voeren. Er zijn verschillende manieren voor emulatie, en ook zijn er verschillende tussenoplossingen.
 
=== ComputersysteemComputer- en besturingssysteememulatie ===
Ook de wat oudere computersystemen, zoals MacIntosh/Apple tot circaMac OS 8, kunnen onder Windows prima werken. Uit historisch of demonstratieoogpunt is dit soort activiteiten wenselijk, als men niet meer fysiek over het bewuste (oude) systeem beschikt. Voor degenen die hiermee willen experimenteren is [[VMWare]] of [[Basilisk II]] voor [[Apple ComputerInc.|Apple]]-emulaties een goed startpunt. Elk computersysteem heeft zo zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Met emulatie kan men prima vergelijken/ en analyseren. Een goedkoperealternatief voor methodede danbetaalde VMwaresoftware is het Duitse [[Bochs]], een [[Opensourcesoftware|opensourceproject]].
 
Door emulatie kan ook een programma uitgeprobeerd worden, zonder het besturingssysteem in gevaar te brengen. De emulatie vormt zo een beschermende laag.
* [[Amiga|Commodore Amiga]]
* [[MSX]]
* Vele [[Nintendo]]-systemen
* [[PlayStation]] en [[PlayStation 2]]
* Vele [[Sega]]-systemen
* [[Xbox]]
* [[ZX Spectrum]]

Navigatiemenu