Rensport: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
33 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (r2.6.4) (Robot: toegevoegd: ia, te, gewijzigd: es, hr)
k
[[Afbeelding:Monmouth Park.jpg|right|300px|thumb|Monmouth Renbaanin in [[New Jersey]].]]
Onder '''rensport''' worden snelheidswedstrijden met bereden paarden[[paard (dier)|paard]]en verstaan.
 
Deze wedstrijden worden al van oudsher gehouden, van de [[Romeinse Rijk|Romeinse]] paardenraces in de renbanen in Rome en het [[Romeinse Rijk]] tot snelheidswedstrijden tussen verschillende Arabische stammen. Het fenomeen rensport is niet alleen voorbehouden aan de [[engelse volbloed|Engelse Volbloeds]]. Over de hele wereld wordt met verschillende rassen gerend. Zo zijn er rennen voor [[Arabier (paard)|Arabieren]], [[Akhal-Teke]]-paarden, [[Quarter horse]]s en [[Trakehner]]s. Het snelste ras is echter de Volbloed, alleen op de kwart mijl (400 meter) zijn de Quarter Horses sneller. Echter, dit ras is voor een groot deel gebaseerd op de Volbloed en de Quarters waarmee tegenwoordig gerend wordt, voeren vaak 50% of meer Volbloed. Over langere afstanden moeten ook Quarters het afleggen tegen de Volbloed, niet zo heel vreemd, per slot van rekening is dit ras het enige dat puur voor de rensport is ontwikkeld en doorgefokt.
 
== Geschiedenis ==
In Engeland is de sport voor het eerst geprofessionaliseerd en Koning James I heeft een grote rol gespeeld bij de definitieve ontwikkeling van het moderne [[renpaard]]. Sinds de 17e eeuw is het stamboek van de Engelse Volbloed gesloten en worden alleen de snelste en moedigste paarden met het meeste uithoudingsvermogen met elkaar gekruist. Uit die periode stammen ook de belangrijkste Engelse klassieke rennen, zoals de [[Grand National]], Epsom Derby, 2000 Guineas. In een later stadium is de Volbloed in Amerika als renpaard belangrijk geworden. Echter, door de diverse keren dat gokken verboden is geweest in de 20e eeuw, leek het ras daar een tijdje in de verdrukking. Tegenwoordig is de rensport op een dergelijk hoog niveau en van zo 'n groot economisch belang dat de Volbloed niet meer weg te denken is uit de Amerikaanse samenleving. Er zijn diverse belangrijke rennen voor veelbelovende tweejarigen en natuurlijk de klassieke rennen voor driejarige toppers, zoals de Kentucky Derby, Preakness Stakes en de Belmont Stakes die te samen de grootste eer die een driejarige Volbloed kan behalen vormen: de Triple Crown.
 
In Nederland vinden rennen enkel plaats op renbaan [[Duindigt]], waar races gehouden worden met Engelse volbloeden en Arabische Volbloeden.
 
== Rennen ==
Rennen zijn grofweg op te delen in twee verschillende types: de vlakkebaanrennen en de hindernisrennen.
 
=== Vlakkebaanrennen ===
Als eerste de '''Handicap-race''', hierin wordt door de baanhandicapper aan paarden gewicht toebedeeld. Het beste paard volgens de handicapper krijgt het meeste gewicht. Paarden die met veel gewicht, over verschillende afstanden en op verschillende typen baan in verschillende weersomstandigheden toch hun rennen bleven winnen, gelden als toppers. Paarden die in dit soort races goede prestaties afleveren worden vaak 'Handicap Horse' genoemd.
 
Als laatste is de meest bekende vorm van rennen de '''Allowance-race'''. Hierin wordt volgens een vaststaand systeem aan paarden naar leeftijd, prestatie en geslacht, gewicht toebedeeld. Ook driejarige paarden krijgen minder gewicht dan de oudere deelnemers.
 
=== Hindernisrennen ===
Naast de vlakkebaanrennen zijn er ook hindernisrennen, zoals de [[steeplechase]], waarvan de [[Grand National]] de bekendste is.
 
== Verschillende soorten renbanen ==
Er wordt op twee soorten renbanen gekoerst: de dirt baan (=zand) en de turf baan (=gras). In Engeland wordt tegenwoordig ook op enkele banen op het zand(allweather)gekoerst, maar 80% van de banen zijn grasbanen. Amerika kent ook beide vormen, maar vrijwel alle belangrijke rennen worden daar op de dirt track gehouden.
 
Sommige paarden presteren beter op zand, anderen op gras. Tijden op de grasbaan zijn ook vrijwel altijd langzamer dan op de zandbaan. Ook de bodemgesteldheid verschilt, de grasbaan is in de zomer veel harder dan de zandbaan. In Amerika kennen ze de zogenaamde all-weather banen. Men probeert de risico's voor de paarden zo laag mogelijk te houden en daarom is een van de belangrijkste taken van de baancommissaris de bodemgesteldheid optimaal te houden door bijvoorbeeld op tijd te sproeien. Dat een dure en bekende Volbloed z'n been zou breken op een slechte baan, zou voor de reputatie van een renbaan een enorme klap betekenen.
 
== Niveaus ==
Rennen kennen verschillende klasses en types. Niet elke Volbloed kan even hard of voelt zich thuis op een grasbaan of over dezelfde afstand. Een ingewikkeld systeem van klasseringen en bepalingen moet zorgen dat de paarden die tegen elkaar lopen, elk zoveel mogelijk kans hebben om te winnen.
 
=== Verschillende niveaus vlakkebaanrennen ===
De verschillende manieren van rennen zijn ingedeeld in niveaus, te vergelijken met de klasses waarin bijvoorbeeld dressuurpaarden tegen elkaar uitkomen. In de landen buiten Amerika worden de rennen waarin de internationaal beste paarden uitkomen, Groep-rennen genoemd. Zo zijn alle klassieke en beroemde rennen ingedeeld in Group I. Hierin komt het neusje van de zalm op de renbaan in actie. Het niveau daaronder wordt Group II genoemd en als laatste kennen we Group III.
 
Onder deze topcompetitie bevindt zich het systeem van nationale rennen, waarin paarden met elkaar wedijveren onder bepaalde voorwaarden. Zo zijn er aparte races voor tweejarigen, voor driejarigen en voor driejarige en oudere paarden. Er zijn ook races voor paarden die nog nooit hebben gewonnen (maiden races) of voor paarden met een bepaalde winsom. In Amerika kent men sinds 1973 het systeem van Graded Races, wat te vergelijken is met het Europese systeem van Group-rennen dat in 1971 van de grond is gekomen.
=== Verschillende niveaus Volbloeds ===
Voor Volbloeds in onder meer Nederland en Duitsland geldt het GAG (Generalausgleich) als maatgevend voor de kwaliteit van een paard. Dit is niet het gewicht waarmee een paard noodzakelijkerwijs aan een ren deelneemt, het is een theoretische waarde. De GAG speelt wel mee in de toewijzing van het gewicht per race. Volbloeds worden ingedeeld naar Handicaps: 1 voor de beste paarden tot en met 4 voor de slechtere. Verder zijn er ook verschillende afstanden bij het paardenracen.

Navigatiemenu