Bezuinigen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.728 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Bezuinigen''' is besparen op de uitgaven door deze omlaag te brengen. De overheid, huishoudens, bedrijven en individuen kunnen bezuinigen.
'''Bezuinigen''' is een [[politiek]]e maatregel die [[politicus|politici]] nemen omdat er een te grote [[staatsschuld]] of een te groot [[begrotingstekort]] zou zijn. Bezuinigingen leiden deels tot [[besparen|besparingen]]. Ministeries bezuinigen over het algemeen wanneer uitgaven de opbrengsten dreigen te overtreffen. De [[kredietcrisis]] heeft wereldwijd geleid tot bezuinigingen op grote schaal.
 
'''Bezuinigen'''In is eende [[politiek]]e is het maatregel die [[politicus|politici]] nemen omdat er een te grote [[staatsschuld]] of een te groot [[begrotingstekort]] zou zijn. Bezuinigingen leiden deels tot [[besparen|besparingen]]. Ministeries bezuinigen over het algemeen wanneer uitgaven de opbrengsten dreigen te overtreffen. De [[kredietcrisis]] heeft wereldwijd geleid tot bezuinigingen op grote schaal.
Bezuinigen is besparen op de uitgaven. Hetzij op uitgaven door bedrijven, huishoudens en overheid. Alternatieven voor bezuinigingen zijn het doen toenemen van inkomsten door lastenverzwaringen of door verkoop van staatseigendommen (privatisering).
 
Bezuinigingen kennen echter (evenals lastenverzwaringen) een keerzijde. Wanneer de overheid bezuinigt hebben burgers en bedrijven ook minder inkomsten en zullen zij dus ook bezuinigen. Hierdoor lopen bestedingen terug en wordt economische groei afgeremd. Daarbij bestaat het risico dat men bezuinigt op uitgaven die achteraf nuttig blijken te zijn geweest, waardoor men alsnog nadeel ervaart. Men kan denken aan het ontslaan van een dure maar zeer productieve manager in een onderneming. De onderneming bespaart kosten, maar ziet na korte tijd zijn organisatie in het honderd lopen. Wanneer de overheid besluit een gevangenis niet te bouwen kampt men wellicht na enkele jaren met een cellentekort. En wanneer men zich niet meer op vakliteratuur abonneert bestaat de kans dat hij een achterstand in zijn beroepskennis oploopt.
 
Voorbeelden van bezuinigen zijn:
* Voor de overheid:
** Versoberen van werkloosheidsuitkeringen door de hoogte of de duur te beperken, of de voorwaarden voor toetreding strenger te maken;
** Versoberen van subsidieregelingen;
** Het afgelasten of uitstellen van grote projecten, met name projecten met een consumptief karakter (gevangenis, defensie, prestigeprojecten);
** Minder of geen nieuw personeel aannemen (vacaturestop);
** Versobering van arbeidsvoorwaarden;
** Het ontslaan van personeel.
* Voor ondernemers:
** Het verminderen of schrappen van niet noodzakelijke uitgaven (zakenreizen, dure opleidingen, auto's, dure vakliteratuurabonnementen);
** Leningen met hogere rentepercentages versneld aflossen;
** Het schrappen of beperken van bonussen en salarisverhogingen;
** Minder of geen nieuw personeel aannemen (vacaturestop);
** Het ontslaan van personeel;
** Versobering van arbeidsvoorwaarden;
** In extreme gevallen en op strenge voorwaarden is soms [[salarisverlaging]] mogelijk.
* Voor huishoudens en individuen
** Het uitstellen of afstellen van grote uitgaven;
** Opzeggen van lidmaatschappen en abonnementen;
** Leningen met hogere rentepercentages versneld aflossen;
** Niet met vakantie gaan of in plaats van een verre bestemming dichter bij huis blijven.
 
Alternatieven voor bezuinigingen zijn het doen toenemen van inkomsten door lastenverzwaringen of door verkoop van staatseigendommen (privatisering). Soms is het onderscheid met een lastenverzwaring niet duidelijk. Wanneer bijvoorbeeld de onbelaste reiskostenvergoeding of hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft lijkt het voor de burger een lastenverzwaring omdat hij een bedrag of teruggave niet meer krijgt. In feite is het echter een belastingverhoging en daarmee een lastenverzwaring. Verder kan men ook het bekostigen van een grote uitgave met een lening niet als een bezuiniging zien, omdat men uiteindelijk meer geld kwijt is door de transactiekosten en rente. Een lening kost geld en verplaatst de uitgave slechts naar de toekomst.
 
== Zie ook ==
6.351

bewerkingen

Navigatiemenu