Occitanië (streek): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: ta:ஒக்சித்தானியா
k r2.7.3) (Robot: gewijzigd: gv:Yn Ocsitaan
Regel 44: Regel 44:
[[fur:Ocitanie]]
[[fur:Ocitanie]]
[[gl:Occitania - Occitània]]
[[gl:Occitania - Occitània]]
[[gv:Occitania]]
[[gv:Yn Ocsitaan]]
[[hr:Oksitanija]]
[[hr:Oksitanija]]
[[id:Ositania]]
[[id:Ositania]]

Versie van 13 jul 2012 16:41

Kaart van Frankrijk met Occitanië ingekleurd.

Occitanië (Occitaans: Occitània, Frans: Occitanie) noemt men het gebied waar Occitaans wordt gesproken. Het gebied wordt Pays d'Oc of Languedoc genoemd. Met die tweede naam wordt tevens de taal aangeduid. Met uitzondering van het gebied ten zuiden van Bayonne waar Baskisch de moedertaal is en Roussillon, de streek rond Perpignan waar Catalaans wordt gesproken, is het ongeveer het deel van Frankrijk ten zuiden van de lijn Bordeaux, Limoges, Clermont-Ferrand, Valence naar Briançon. Occitaans wordt buiten Frankrijk ook gesproken in de Val d'Aran in Catalonië en in enkele valleien in de Piëmontese Alpen.

Occitanië bestaat uit de regio's Aquitanië, Limousin, Midi-Pyrénées, Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d'Azur en Auvergne (uitgezonderd het departement Allier) en de departementen Ardèche en Drôme in de regio Rhône-Alpes.

Er wonen ongeveer 15 miljoen mensen, waarvan ongeveer 10 miljoen Occitaans begrijpen en ongeveer 2 miljoen het dagelijks spreken. Officiële cijfers over minderheidstalen in Frankrijk zijn er niet.

het Kathaarse kruis, dat als inofficiële vlag van Occitanië dient. In iets aangepast vorm is het de vlag van de regio Midi-Pyrénées

Gedurende de kruistochten tegen de Katharen werd Occitanië bij Frankrijk gevoegd. Daarvoor bestond het uit onafhankelijke staatjes, waarvan het graafschap Toulouse het machtigste was. Sinds de 20e eeuw zijn er bewegingen actief die streven naar meer autonomie. Tegenwoordig maakt de Occitaanse cultuur een opleving door, en verschijnen er hier en daar tweetalige plaatsnaamborden.

Sport

Occitanië wordt in het voetbal vertegenwoordigd door het Occitaans voetbalelftal. Het speelt soms internationale wedstrijden. Onder auspiciën van de voetbalbond NF-Board behaalde Occitanië in 2006 een derde plaats op het toernooi, tot heden het beste resultaat van het team.

De eindronde van het VIVA Wereldkampioenschap voetbal 2006 voor voetbalteams die geen lid zijn van de FIFA of de UEFA, werd van 20 november tot 25 november 2006 in Occitanië gehouden.

Externe links

Zie de categorie Occitània van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.