Culhwch en Olwen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes verwijderd ,  8 jaar geleden
k
Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix
k (r2.7.1) (robot Erbij: no:Culhwch og Olwen)
k (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix)
'''Culhwch en Olwen''' ([[Welsh (taal)|Welsh]]: Culhwch ac Olwen) is een Welsh verhaal, dat beschouwd kan worden als een van de eerste en tevens het langste prozaverhaal in de vroege traditie van de verhalen rond [[Koning Arthur]]. De naam van de hoofdpersoon komt ook voor in de spellingen 'Kulhwch' en 'Kilhwich'.
 
Het verhaal komt voor in twee middeleeuwse manuscripten: de oudste versie komt uit het [[Witte boek van Rhydderch]] uit de vroege 14e eeuw, een completere versie staat in het [[Rode boek van Hergest]] (rond 1400). Het verhaal zelf stamt vermoedelijk uit de 10e eeuw. De romance is opgenomen in de bundel [[Mabinogion]], een serie vertalingen van vroege Welshe verhalen door Lady [[Charlotte Guest]], gepubliceerd tussen 1838 en 1849.
 
==Samenvatting==
De moeder van Culhwch sterft kort na zijn geboorte. Vlak voor haar overlijden zegt zij haar man dat hij een nieuwe vrouw moet zoeken, maar niet voordat op haar graf, dat hij goed moet verzorgen, een doornstruik in bloei zal staan. Hij laat het graf inderdaad goed verzorgen, maar op den duur raakt het toch wat verwaarloosd. Na zeven jaar blijkt er inderdaad een struik op te bloeien, het teken dat hij een nieuwe vrouw mag zoeken. Culhwch' stiefmoeder zegt hem na verloop van tijd dat als hij wil trouwen, hij de hand zal moeten trachten te winnen van Olwin, de dochter van de formidabele Yspadadden. Hoewel Culhwch het meisje nog nooit gezien heeft, ontsteekt hij niettemin in liefde voor haar. Aangezien hij een neef is van koning Arthur, besluit hij diens hulp in te roepen en rijk beladen met juwelen en wapenrusting vertrekt hij naar diens hof. Als hij daar zijn queeste voorlegt, blijkt niemand ooit van Olwen of haar vader gehoord te hebben. Arthur besluit vervolgens om Culhwch bij te staan en schenkt hem de hulp van een aantal van zijn dapperste ridders, onder wie Sir [[Kay]], [[Bedivere|Bedwyr]] en [[Gawain]].
 
Met hun hulp weet hij uiteindelijk het kasteel van Olwens vader te vinden. Deze stelt echter een aantal onmogelijk geachte eisen voordat hij een huwelijk wil toestaan. De reden hiervoor is dat hij bij een huwelijk van zijn mooie dochter zelf het leven zal laten. Om diezelfde reden heeft hij al vele eerdere huwelijkskandidaten van het leven beroofd. Cuhlwch besluit echter met behulp van zijn kompanen en van Arthur zelf de opdrachten te volbrengen, wat na vele avonturen ook lukt. Olwin wordt dan ook de vrouw van Cuhlwch, haar hardvochtige vader wordt onthoofd.
 
==Externe links==
* [http://www.lundyisleofavalon.co.uk/texts/welsh/kilhwch.htm De Engelse vertaling van Charlotte Guest]
{{wikisource-en|The Mabinogion/Kilhwch and Olwen}}
 
{{bron|bronvermelding= Stapleton, Michael; The Cambridge Guide to English Literature, 1983}}
 
{{wikisourceWikisource-en|The Mabinogion/Kilhwch and Olwen}}
{{Appendix|2=
{{bron|bronvermelding=* Stapleton, Michael; The Cambridge Guide to English Literature, 1983}}
}}
{{Navigatie Mabinogion}}
 

Navigatiemenu