Ereteken: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
[[FileBestand:Goldenes Militär-Verdienstkreuz Pruisen voor-en achterzijde.gif|right|200px|Pruisisch ereteken]]
 
Een '''ereteken''' is een [[onderscheiding]]. In de [[faleristiek]] worden [[Ridderorde (onderscheiding)|ridderorde]]n, erekruisen, eretekens, kruisen van verdienste, sterren, gespen en medailles onderscheiden. Een ereteken is gewoonlijk een onderscheiding die minder hoog staat aangeschreven als een ridderorde. De naam komt van pas wanneer men om politieke of religieuze gronden geen kruis wil instellen. De Nederlandse regering en de [[Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië]] hebben in de loop der jaren meerdere eretekens ingesteld. In Nederland werd ook het begrip "Onderscheidingsteken" gebruikt zoals bij het [[Onderscheidingsteken voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst]].
 
==Buitenlandse eretekens==
*[[Militair Ereteken]]: Het Militair Ereteken was een militaire onderscheiding van het Koninkrijk Pruisen . Het werd in 1809 ingesteld door [[Friedrich Wilhelm II van Pruisen]]. Dit ereteken diende als voorbeeld voor andere landen.
*Het [[AlgemeneAlgemeen Ereteken (Pruisen)]]: Het AlgemeneAlgemeen Ereteken (Duits: ''Allgemeines Ehrenzeichen'') was een Pruisische onderscheiding die van 1810 tot 1918 in meerdere uitvoeringen werd uitgereikt.
*Het [[Ereteken van de Sovjet-Unie]]
 
517.627

bewerkingen

Navigatiemenu