Wimbledon FC: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 72: Regel 72:
* {{NL-VLAG}} [[Hans Segers]]
* {{NL-VLAG}} [[Hans Segers]]
* {{EN-VLAG}} [[Dennis Wise]]
* {{EN-VLAG}} [[Dennis Wise]]
* {{NL-VLAG}} [[Rick de Bruin]]


==Externe links==
==Externe links==

Versie van 24 jul 2012 21:52

Wimbledon FC was de naam van een Engelse voetbalclub uit Londen. De club werd in 1889 opgericht en speelde een groot deel van zijn bestaan in de amateurklassen.

Geschiedenis

Beginjaren

De club zag het levenslicht in 1889 als Wimbledon Old Centrals FC en veranderde zijn naam in Wimbledon in 1905. De club werd één van de bekendste amateurclubs van het land en won de Isthmian League 8 keer. De FA Cup voor Amateurs werd in 1963 binnengehaald.

Op aandringen van voorzitter Sydney Black werd de club professioneel en schreven ze zich in voor de Southern League. In 1975 was de club het eerste niet-liga team die eeuw dat in de FA Cup een eersteklasser (Burnley) versloeg. In de volgende ronde hielden ze landskampioen Leeds United in bedwang, in de replay verloren ze echter voor 40.000 toeschouwers door een eigen doelpunt.

Opmars

Na 3 opeenvolgende titels in de Southern League werden ze eindelijk na stemming onder de professionele clubs toegelaten tot de Football League in 1977. Van 1979 tot 1984 promoveerden of degradeerden ze elk seizoen. In 1986 bereikte Wimbledon voor het eerst het hoogste niveau in het Engelse voetbal, destijds de First Division geheten. Slechts 4 jaar eerder speelde de club nog op het laagste Engelse profniveau, de Fourth Division. Wimbledon kon zich in de First Division and later de Premier League handhaven van 1986 tot 2000. Het allergrootste succes boekte de grazy gang door in 1988 landskampioen Liverpool FC met 1-0 te verslaan in de FA Cup final. Wimbledon werd zo de enige club in het land die zowel de professionele als de amateurversie van de FA Cup won. Aangezien alle Engelse clubs door de UEFA verbannen waren van deelname aan Europees voetbal (als gevolg van het Heizeldrama), mocht Wimbledon geen Europees voetbal spelen het seizoen daarop.

In 1992 werd de club gedwongen Zuid-Londen (stadion Plough Lane) te verlaten en een veld te delen met plaatselijke rivaal Crystal Palace. De reden was dat alle clubs in de hoogste divisie alleen nog stadions met zitplaatsen mochten hebben.

Op de laatste speeldag van het seizoen 1999-2000 verloor de club tegen Southampton FC terwijl concurrent Bradford City verrassend won van Liverpool, waardoor Wimbledon na 14 seizoenen op het hoogste niveau degradeerde.

Teloorgang

In 2002 kreeg de club toestemming om zich 70 km noordwaarts te verplaatsen, naar Milton Keynes, de club deed dat omdat ze te weinig fans zouden hebben in Londen waar vele clubs actief zijn. Deze zet werd niet op prijs gesteld door de trouwe supporters en zij antwoordden door een nieuwe club op te richten, AFC Wimbledon. De daadwerkelijke verhuizing vond eind 2003 plaats, in de tussenliggende periode speelde Wimbledon FC voor een nagenoeg leeg Selhurst Park omdat de fans naar AFC Wimbledon gingen.

Seizoen 2003-2004 was desastreus voor de club, na de verhuizing steeg het toeschouwersaantal slechts een beetje. De club verloor 33 wedstrijden in één seizoen en degradeerde. Enkel Doncaster Rovers deed het ooit slechter met 34 nederlagen. De club wist financieel het hoofd ook niet boven water te laten waardoor het oude Wimbledon FC definitief ter ziele ging. Wel kon er nog een herstart gemaakt worden.

In de zomer van 2004 werd er een herstart gemaakt onder de nieuwe naam Milton Keynes Dons FC en er werden nieuwe clubkleuren gelanceerd. Dit was tegen het zere been van veel oude supporters die daarop AFC Wimbledon oprichtten. Deze club wordt inmiddels algemeen beschouwd als de opvolger van Wimbledon FC. AFC speelt momenteel in de Football League Two.

Erelijst

  • FA Cup: 1988
  • FA Amateur Cup: 1963

Wimbledon in Europa

  • Gr = groepafase
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score
1995 Intertoto Cup Gr Vlag van Turkije Bursaspor 0-4
Gr Vlag van Slowakije FC Košice 1-1
Gr Vlag van Israël Beitar Jeruzalem 0-0
Gr Vlag van België RSC Charleroi 0-3

Zie ook: Deelnemers UEFA-toernooien Engeland

Bekende spelers

Externe links