Esprit-Joseph Blanchard: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
23 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
k
gervais
k (sp)
k (gervais)
Op 8-jarige leeftijd trad hij in de voetsporen van [[Campra]] en werd hij lid van het koor van de Saint-Saveur van [[Aix-en-Provence]] en leerling van [[Guillaume Poitevin]].
 
Na zijn priester[[wijding]] werd hij [[kapelmeester]] van de Saint-Victor te [[Marseille]], de [[kathedraal]] van [[Toulon]] en vervolgens van de kathedraal van [[Besançon]]. In 1732 werd één van zijn [[motet]]ten gespeeld tijdens de [[Concert Spirituel]] te [[Parijs]]. Vanaf 1734 leidde Blanchard het koor van [[Amiens]]. De eerste successen in de Parijs en de vriendschap van Campra zorgden ervoor dat zijn ''Laudate Dominum quoniam bonus'' in Versailles met succes werd uitgevoerd en hij de vrijgekomen post van [[Bernier]] kon innemen in de [[Chapelle royale]], naast Campra, [[Madin]] en [[Charles-Hubert Gervais|Gervais]]; bij de dood van [[Madin]] kreeg hij er de verantwoordelijkheid voor de koorknapen van de Chapelle bij. Toen hij deze positie in 1754 weer moest afstaan, werd hij als compensatie voor de gederfde inkomsten in de adelstand verheven; hij ontving het ordelint van de ''Ordre de Saint-Michel'', vacant na de dood van [[Jean-Philippe Rameau|Rameau]].
 
In 1765 trok Blanchard zich terug. Met zijn collega [[Gauzargues]] en de [[surintendant]] [[Dauvergne]] zat hij in 1767 nog in de jury die [[Giroust]] als sous-maître koos.
9.532

bewerkingen

Navigatiemenu