Cumbria: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TjBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: zh-yue:牛津郡
Jandebreet (overleg | bijdragen)
k →‎Cultuur en toerisme: Yorkshide dales > Yorkshire dales
Regel 32: Regel 32:


== Cultuur en toerisme ==
== Cultuur en toerisme ==
Cumbria is rijk aan natuurschoon: het merengebied [[Lake District]] is een belangrijke toeristische [[Trekpleister (toerisme)|trekpleister]]. Ook vormen de in het zuiden gelegen [[Yorkshire Dales National Park|Yorkshide dales]] een bron van toerisme.
Cumbria is rijk aan natuurschoon: het merengebied [[Lake District]] is een belangrijke toeristische [[Trekpleister (toerisme)|trekpleister]]. Ook vormen de in het zuiden gelegen [[Yorkshire Dales National Park|Yorkshire dales]] een bron van toerisme.


Bronnen van inkomsten zijn de schapenteelt en de [[mijnbouw]] (o.a. lood, zilver, ijzererts en steenkool) en de daarmee samengaande industrie.
Bronnen van inkomsten zijn de schapenteelt en de [[mijnbouw]] (o.a. lood, zilver, ijzererts en steenkool) en de daarmee samengaande industrie.

Versie van 2 aug 2012 23:56

Cumbria
Graafschap in Engeland Vlag van Engeland
Situering
Land Engeland
Status shire county
Regio North West England
Coördinaten 54°30'NB, 3°15'WL
Algemeen
Oppervlakte 6767,8 km²
Inwoners
(2001)
487.607
(72 inw./km²)
ONS-code 16
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Cumbria is een graafschap in het noordwesten van Engeland. Het ontstond in 1974 door de samenvoeging van de historische graafschappen Cumberland en Westmorland met delen van Yorkshire en Lancashire.

Het gebied beslaat 6810 km2 en telt ongeveer een half miljoen inwoners.

Demografie

Van de bevolking is 18,3% ouder dan 65 jaar. De werkloosheid bedraagt 3,4% van de beroepsbevolking (cijfers volkstelling 2001).

Het aantal inwoners steeg van ongeveer 486.300 in 1991 naar 487.607 in 2001.

Cultuur en toerisme

Cumbria is rijk aan natuurschoon: het merengebied Lake District is een belangrijke toeristische trekpleister. Ook vormen de in het zuiden gelegen Yorkshire dales een bron van toerisme.

Bronnen van inkomsten zijn de schapenteelt en de mijnbouw (o.a. lood, zilver, ijzererts en steenkool) en de daarmee samengaande industrie.

In Cumbria zijn restanten te vinden van de Muur van Hadrianus (Hadrian's wall), de grote Romeinse muur die door keizer Hadrianus werd aangelegd om de Romeinen te beschermen tegen invallen vanuit het noorden.

Districten

  1. Barrow-in-Furness
  2. South Lakeland
  3. Copeland
  4. Allerdale
  5. Eden
  6. City of Carlisle
Zie de categorie Cumbria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.