Guillaume de Machault: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (r2.7.3) (Robot: gewijzigd: la:Gulielmus de Mascandio)
In [[1337]] wordt hij [[seculiere kanunnik|kanunnik]] in Reims, waar hij vanaf [[1340]] woonachtig is. Hertog Jan sneuvelt in [[1346]] in de [[Slag bij Crécy]] en Machault treedt daarna eerst in dienst van diens dochter Bonne. Zij sterft echter ook in [[1349]]. Daarna is Machault te vinden bij verschillende leden van de hoge adel, waaronder de latere koning [[Karel V van Frankrijk]] en diens jongere broer Jan, de hertog van Berry, die een groot kunstminnaar is.
 
Machault is ongetwijfeld de grootstebelangrijkste componist van de [[Ars nova (polyfonie)|Ars nova]]. Hij experimenteerde met gecompliceerde ritmiek en met ingewikkelde mutaties (ficta) in het [[hexachord]]enstelsel. Hij droeg daardoor bij aan de veranderingen in het toonsysteem die zich in de eeuw na hem zouden voltrekken.
 
Machault was echter niet alleen componist: in zijn tijd was het heel gewoon om meerdere vlakken van de kunst tegelijk bezig te zijn en zo was hij zeker ook bekend als dichter. Voor zijn begrafenis schreef [[Andrieu]] een muziekstuk (''Déploration sur la mort de Machault'' op tekst van Eustache Deschamps) waarin hij ''le noble Rethorique'' genoemd wordt.
4.685

bewerkingen

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten

Varianten