Tumor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Rubinbot (overleg | bijdragen)
k r2.5.4) (Robot: toegevoegd: ky:Шишиктер (медицина)
k r2.7.3) (Robot: gewijzigd: hi:अर्बुद
Regel 30: Regel 30:
[[gl:Tumor]]
[[gl:Tumor]]
[[he:גידול]]
[[he:גידול]]
[[hi:ट्यूमर]]
[[hi:अर्बुद]]
[[hr:Novotvorina]]
[[hr:Novotvorina]]
[[hu:Daganat]]
[[hu:Daganat]]

Versie van 7 sep 2012 16:46

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
A. De normale proliferatie van een cel die voortkomt uit een stamcel. B. De dochtercellen differentiëren niet waardoor er een tumor ontstaat. C. De stamcel maakt geen dochtercellen maar vermenigvuldigt zich waardoor er een tumor ontstaat.

Tumor is het Latijnse woord voor zwelling. Het wordt door leken vaak gebruikt als synoniem met kankergezwel, maar het woord neoplasme is daarvoor correcter. Een tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn, en slechts in het laatste geval spreekt men van een kancereuze aandoening.

Zwelling op of in het lichaam kan dan ook verschillende oorzaken hebben: door toename van vocht, door meer cellen, of door een combinatie van beide. Een buil op het hoofd na een val bestaat voornamelijk uit oedeem, misschien gecombineerd met rode bloedcellen door een bloeduitstorting. Bij een ontsteking zoals een steenpuist is er sprake van oedeem, ontstekingscellen, en pus. Bij een atheroomcyste is er een holte gevuld met een talgachtig materiaal. Ook een huidwrat is een (goedaardige) tumor. En ten slotte zijn er ook de kwaadaardige tumoren, de kankergezwellen.

De vijf klassieke kenmerken van een ontsteking zijn: