Aristarchus van Samos: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
76 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
k (r2.7.2) (Robot: toegevoegd: ta:அரிஸ்டாகஸ்)
Het enige van Aristarchos bewaard gebleven werkje is ''Περὶ μεγεθῶν καὶ ἀποστημάτων [ἡλίου καὶ σελήνης])'' ("Over de afmetingen en afstanden [van de Zon en de Maan]"). Het lijkt uit te gaan van een [[geocentrisch wereldbeeld]]. In dit werk probeerde Aristarchus te bewijzen dat de afstand van de [[zon]] tot de [[Aarde (planeet)|aarde]] 20 x zo groot is als van de [[maan]] tot de aarde.
 
Hij berekende het als volgt: bij halve maan is de hoek Zon-Maan-Aarde 90°. Op hetzelfde moment mat hij de hoek Maan-Aarde-Zon. Dit lukte niet goed, want die hoek is moeilijk te meten, zie uitleg bij tekening. Aristarchus kon zo de '''relatieve''' lengten van de zijden Aarde-Maan en Aarde-Zon berekenen. Uit citaten van latere geleerden weten we dat hij [[Heliocentrische theorie|heliocentrische]] ideeën had.Helioc
entrische theorie|heliocentrische]] ideeën had.
 
=== Middellijn van aarde en maan ===
De zon is verder weg dan de maan en aanzienlijk groter dan de aarde - Aristarchos kwam uit op zeven keer! Op grond hiervan kwam hij tot de conclusie dat de aarde om de zon draait.
 
Dus volgens hem was de [[zon]] het centrum van het heelal, bewoog de [[Aarde (planeet)|aarde]] in één jaar om de zon en in één dag om haar eigen as en was de sfeer van de [[sterrenhemel]] onbeweeglijk en oneindig ver weg. Ook meende hij dat de maan geen licht uitzond, maar slechts het zonlicht reflecteerde. Het is echter niet zeker of hij het [[heliocentrisme]] slechts als [[hypothese]] overwoog of als bewezen propageerde zoals [[Seleucus van Seleucia]] later deed. De [[Stoïcisme|stoïcijnse]] filosoof [[Cleanthes]] meent dat de Grieken Aristarchus wegens goddeloosheid hadden moeten veroordelen. Dit zegt Plutarchus in zijn essay "Over het schijnbare gezicht in de bol van de maan" uit ''Moralia''.<ref>Plutarchus, [http://www.sacred-texts.com/cla/plu/pte/pte08.htm#fr_223 p. 223].</ref> hoe druk je de afstand tussen de aarde en de zon uit?
zoek op in wikipedia
 
== Anaxagoras en Kepler ==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu