Richard II van Normandië: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.7.2+) (Robot: gewijzigd: sv:Rikard II av Normandie
Xqbot (overleg | bijdragen)
k r2.7.3) (Robot: toegevoegd: sh:Richard II od Normandije
Regel 62: Regel 62:
[[pt:Ricardo II, Duque de Normandia]]
[[pt:Ricardo II, Duque de Normandia]]
[[ru:Ричард II (герцог Нормандии)]]
[[ru:Ричард II (герцог Нормандии)]]
[[sh:Richard II od Normandije]]
[[sv:Rikard II av Normandie]]
[[sv:Rikard II av Normandie]]
[[uk:Річард II (герцог Нормандії)]]
[[uk:Річард II (герцог Нормандії)]]

Versie van 11 okt 2012 21:43

Richard II van Normandië
-1026
Richard II van Normandië
Hertog van Normandië
Periode 996-1026
Voorganger Richard I
Opvolger Richard III
Vader Richard I van Normandië
Moeder Gunnora van Normandië

Richard II van Normandië (963 of 966 - Fécamp, 23 augustus 1027), bijg. de Goede, was de oudste zoon van Richard I van Normandië en van Gunnora van Normandië.

Richard volgde zijn vader op als graaf van Normandië in 996. Kort na zijn aantreden, in 996-997, diende hij het hoofd te bieden aan een boerenopstand. Zijn oom Rudolf van Ivry, sloeg de opstand genadeloos neer en liet de leiders van de rebellen de handen en voeten afhakken. Daarna steunde Richard koning Robert II van Frankrijk tegen de hertogen van Bourgondië.

Vikingen gebruikten het Cotentin-schiereiland als uitvalsbasis voor hun aanvallen op Engeland. In 1002 sloot Richard echter vrede met Engeland, en huwelijkte zijn zuster Emma uit aan koning Ethelred II van Engeland. In 1013 werd Ethelred verslagen door Sven Gaffelbaard en Richard bood hem, Emma en hun kinderen toevlucht in Normandië.

Nadat Boudewijn IV van Vlaanderen de stad Valenciennes had ingenomen, maakte Richard deel uit van de coalitie onder leiding van Hendrik II die Boudewijn - tevergeefs - bestreed. Hij zocht toenadering tot Odo II van Blois, aan wie hij zijn zuster Margaretha uithuwelijkte en de helft van Dreux als bruidsschat meegaf. Om het verlies van Dreux te compenseren liet hij de versterking Tillières oprichten, maar Odo II van Blois ging nog voor deze versterking afgewerkt was in de aanval. Een derde zuster trouwde met Godfried I van Bretagne, terwijl Richard met Godfrieds zuster trouwde.

In 1014 ontving hij Noorse en Zweedse Vikingen te Rennes en plunderde met hen de Atlantische kusten van Vlaanderen tot Spanje.

Richard organiseerde zijn graafschap en plaatste zijn eigen familie aan het hoofd van de graafschappen van Brionne, Ivry, Évreux, Mortain, Hiémois, Eu en de bisdommen van Bayeux en Rouen en creëerde een aantal burggraafschappen. Hiermee had hij feitelijk een echt feodaal systeem opgezet. Een aanzienlijk aantal akten wijst ook op een functionerend administratief centrum. Richard nodigde de Italiaanse hervormer Willem van Volpiano met twaalf monniken uit om een abdij in Fécamp te stichten, waaruit snel andere abdijen werden gesticht. Richard werd begraven in de abdij van Fécamp.

Richard trouwde in het jaar 1000 in de abdij van Mont Saint-Michel met Judith (982 - 16 juni 1017), een zuster van Godfried I van Bretagne. Zij kregen de volgende kinderen:

Vervolgens verloofde Richard zich met Astrid, dochter van Sven Gaffelbaard, maar deze verloving werd verbroken en zij trouwde met een Deense edelman in Engeland.

In zijn tweede huwelijk trouwde Richard met Popa. Zij kregen de volgende kinderen:

  • Willem (ovl. na 1054), graaf van Talou. Bouwde een kasteel in Arques-la-Bataille. Koos de zijde van koning Hendrik I van Frankrijk tegen de minderjarige Willem de Veroveraar en was gedwongen om de rest van zijn leven in ballingschap door te brengen bij Eustaas I van Boulogne.
  • Mauger (ovl. Guernsey, 1055), 1037 aartsbisschop van Rouen tot 1055 maar nooit gewijd. Afgezet door Willem de Veroveraar en verbannen naar Guernsey. Bronnen noemen verschillende redenen: steun aan zijn broer Willem, of zijn extravagante en weelderige levensstijl, of een conflict over de bloedverwantschap van Willem met zijn vrouw. Mauger stierf door verdrinking. Hij had een zoon Michel die na 1066 als edelman in Engeland wordt genoemd.

Externe links