Beschermd stadsgezicht: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Zie ook: Beschermde stads- en dorpsgezichten in Zuid-Holland
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: ja:歴史地区
Regel 33: Regel 33:
[[en:Historic district]]
[[en:Historic district]]
[[fy:Beskerme stedsgesicht]]
[[fy:Beskerme stedsgesicht]]
[[ja:歴史地区]]

Versie van 14 okt 2012 09:41

Een beschermd stadsgezicht is een groep van objecten en gebouwen die van overheidswege is beschermd. Dit betekent dat de overheid een bepaalde hoeveelheid geld aan de gemeente geeft om het historische karakter van de oude binnenstad in stand te houden. Dit is een regeling ter bescherming van het oorspronkelijke uiterlijk van een stadsdeel. De overheid doet dit om de gemeente te stimuleren oudere huizen te laten staan en te renoveren of op te knappen.

België

Zie Beschermd dorpsgezicht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een beschermd als stadsgezicht in België is analoog als een bescherming als dorpsgezicht, maar is dan van toepassing op steden.

Nederland

Er zijn in Nederland ongeveer 350 beschermde stads- en dorpsgezichten.

Status

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt er niet automatisch toe dat voor de individuele bebouwing binnen het gebied een juridische bescherming van hetzelfde niveau als bij plaatsing op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst ontstaat. In een beschermd gezicht bevinden zich meestal wel objecten die tot beschermd (rijks)monument zijn aangewezen.

Voor bouwen, verbouwen of slopen in een beschermd stads –en dorpsgezicht gelden andere regels dan voor normale bouw – of verbouwplannen in gebieden zonder beschermde aanwijzing. De eisen vanuit de bouwregelgeving voor het bouwen in beschermde gezichten zijn op enkele punten strenger dan bij gebieden zonder aanwijzing.

Zie ook

Externe link