Ecologisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
k Robot: verwijderd: ru:Зелёная политика (deleted)
Regel 48: Regel 48:
[[pl:Zielona polityka]]
[[pl:Zielona polityka]]
[[pt:Ambientalismo]]
[[pt:Ambientalismo]]
[[ru:Зелёная политика]]
[[sh:Zelena politika]]
[[sh:Zelena politika]]
[[simple:Green politics]]
[[simple:Green politics]]

Versie van 21 okt 2012 09:47

Politieke ideologieën
Dit artikel is een deel van

de reeks over politiek

Ideologie

Anarchisme
Christendemocratie
Communisme
Communitarisme
Conservatief-liberalisme
Conservatisme
Ecologisme
Fascisme
Franquisme
Feminisme
Geoïsme
Islamisme
Klassiek liberalisme
Liberalisme
Libertarisme
Linksnationalisme
Nationalisme
Pan-nationalisme
Progressief liberalisme
Nationaalsocialisme
Neoliberalisme
Sociaaldemocratie
Socialisme

Portaal  Portaalicoon  Politiek

Ecologisme is een politieke stroming die de ecologie voorop stelt. Het juiste bijvoeglijk naamwoord zou "ecologistisch" moeten zijn, maar meestal wordt het woord "ecologisch" ook in de betekenis van een politieke stroming of ideologie gebruikt. Toch is het betekenisverschil vergelijkbaar met dat van de woorden sociaal en socialistisch. In het Engels spreekt men meestal van environmentalism, soms vernederlandst tot environmentalisme. Het ideologische verschil tussen de twee stromingen die onder de hoofdnoemer van het Ecologisme vallen is hieronder opgenomen.

Ecologistische partijen

Het ecologisme onderscheidt zich van andere politieke stromingen doordat het niet de mens maar de aarde als systeem centraal stelt en naar een nieuwe balans streeft tussen de mens en zijn omgeving. Ook het denken in termen van ketens, samenhangen en kringlopen, kenmerkend voor de ecologische wetenschap, komen we in sterke mate tegen in het ecologisme. Sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw heeft het ecologisme zich over de hele wereld ontwikkeld als politieke stroming naast liberalisme, conservatisme en socialisme.

Groene partijen zijn verwant met de ecologistische stroming, maar veel omvattender. Ze ontstonden als politieke uitdrukking van de '68-generatie en van de nieuwe sociale bewegingen vanaf de jaren zeventig en 80 van de vorige eeuw: de milieubeweging die zich ontwikkelde uit de natuurbescherming, de vredesbeweging die zich afzette tegen (nucleaire) bewapening en de vrouwenemancipatie, die vanaf de jaren zestig haar tweede golf beleefde.

Ecologisme gaat volgens sommigen verder dan het milieu-denken, en dat geldt in nog sterkere mate voor groene politiek. Groene politiek is vaak principieel pacifistisch en gaat regelmatig ook samen met strijd voor emancipatie van vrouwen en minderheden in de samenleving, waarvan gedacht wordt dat zij niet genoeg aan bod komen in de politieke besluitvorming.

Milieupartijen

Verschillende andere politieke partijen vallen onder deze noemer. Ze stellen niet de aarde maar de mens centraal in hun ideologie. Het streven naar een duurzamer wereld gaat vaak gepaard met een afwijzing van het kapitalisme en de meeste partijen streven net als sociaaldemocratische partijen naar democratisering van de economie, om zo een duurzame economie te krijgen.

Veel partijen zijn echter een stuk minder radicaal en zien het groene aspect van hun partij als toevoeging aan hun ideologie of zelfs als wezenlijk onderdeel van de ideologie. Soms spreekt men dan ook van environmentalism.

D66 was bijvoorbeeld een van de eerste Nederlandse partijen die het milieu tot politiek thema maakte maar deed dit niet vanuit puur groene ideologische motieven, eerder vanwege de groeiende gevoeligheid voor milieuthema's bij de publieke opinie. Hetzelfde gebeurde in Vlaanderen in de Volksunie, die als eerste partij in België een milieu-congres organiseerde. Sinds het succes van de ecologistische partijen hebben vrijwel alle partijen wel een hoofdstuk milieu in hun programma.

Ecologische partijen en organisaties in Nederland en België