Star Wars: Episode I: The Phantom Menace: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
== Verhaal ==
{{Leeswaarschuwing}}
De organisatie [[Trade Federation|Handelsfederatie]] heeft de vreedzame planeet [[Naboo]] geblokkeerd in de hoop een handelsconflict in haar voordeel te kunnen beslechten. De [[Galactische Senaat]] stuurt twee Jedi-ridders, Jedi-meester [[Qui-Gon Jinn]] en zijn padawan [[Obi-Wan Kenobi]], om te onderhandelen. De Handelsfederatie probeert hen echter te doden en zet een invasie van Naboo ingang, onder druk van het brein achter de blokkade: de mysterieuze [[Sith]] Lord [[Darth Sidious]]. Amidala, de koningin van de mensen op Naboo, probeert samen met Qui-Gon en Obi-Wan te ontsnappen, maar een defecte hyperdrive dwingt hen op de planeet [[Tatooine]] te landen. Darth Sidious stuurt zijn leerling [[Darth Maul]] achter hen aan, die hen door middel van een handige truc snel op het spoor komt.
 
Op Tatooine ontmoeten Qui-Gon en de anderen de negenjarige [[Anakin Skywalker]]. Anakin blijkt ondanks zijn jonge leeftijd een genie op het gebied van mechanica. Zo heeft hij zelf een droid (robot) gemaakt genaamd [[C-3PO]]. Qui-Gon, die waarneemt dat Anakin een extreem hoog Jedi-potentieel heeft, wil hem graag meenemen. Anakin is echter een slaaf in dienst van [[Watto]], een handelaar in ruimteschiponderdelen. Door Anakin mee te laten doen aan de jaarlijkse [[podrace]] en met Watto te wedden op de uitslag, wint Qui-Gon zowel Anakins’ vrijheid als een nieuwe hyperdrive voor zijn schip. Vlak voor ze Tatooine verlaten worden ze aangevallen door Darth Maul, maar Qui-Gon kan de aanval afslaan.
 
Terug op [[Coruscant]] weigert de Jedi-raad Anakin op te laten leiden omdat hij te oud is en omdat ze bang zijn dat Anakin later naar de [[Duistere Kant]] zal overlopen, vanwege de angst die in hem zit vanwege het verlaten van zijn moeder ([[Shmi Skywalker]]). Ondertussen probeert koningin Amidala ervoor te zorgen dat de Senaat van de [[Galactische Republiek]] ervoor zal zorgen dat haar planeet bevrijd wordt. De zwakke kanselier [[Finis Valorum]] blijkt echter niet in staat om haar te steunen, waarop ze op aanraden van haar senator ([[Palpatine]]) een motie van wantrouwen tegen hem indient: er zal een nieuwe kanselier gekozen worden om de Senaat voor te zitten. Palpatine blijkt erg veel interesse te hebben in deze baan en is ook genomineerd.
 
Omdat de procedures teveel tijd zullen kosten besluit koningin Amidala terug te keren naar Naboo, ondanks de smeekbeden van Palpatine om dat niet te doen. Daar sluit ze een verbond met de Gungans, een amfibisch ras dat in de meren van Naboo woont, om samen de planeet te heroveren op de handselfederatieHandelsfederatie. Qui-Gon en Obi-Wan worden meegestuurd omdat de Jedi Raad vermoedt dat Darth Maul dan weer ten tonele zal verschijnen. Tijdens een moeizaam gevecht weet men, met toevallige hulp van Anakin het droid-leger van de Federatie uit te schakelen. Handelsfederatie-leiders [[Nute Gunray]] en (zijn adviseur) [[Rune Haako]] worden gearresteerd en afgevoerd naar Coruscant voor berechting door de Republiek. In het [[lichtzwaard]]-gevecht met Darth Maul raakt Qui-Gon dodelijk gewond, maar Obi-Wan verslaat de [[Sith Lord]] door hem door midden te hakken en wordt hiermee officieel een Jedi Ridder. Vlak voor zijn dood vraagt Qui-Gon aan Obi-Wan Anakin op te leiden tot een Jedi omdat Anakin volgens hem de legendarische Jedi zal zijn die weer balans in [[De Kracht]] zal brengen. Wanneer [[Yoda]] van Qui-Gons' wens hoort, stemt hij met tegenzin toe. Anakin wordt aan Obi-Wan toegewezen als Obi-Wans padawan. Senator Palpatine van Naboo blijkt door het conflict met de Handelsfederatie de nieuwe Kanselier van de Galactische Republiek te zijn geworden.
 
== Rolverdeling ==
638

bewerkingen

Navigatiemenu