Asharisme: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  8 jaar geleden
hoofdletters
(hoofdletters)
De '''Asharitischeasharitische''' denkrichting kwam eind 9e eeuw binnen de orthodoxe [[Islamislam]] op als reactie tegen het ''[[Moetazilismemoetazilisme]]''. De Asharieten oordeelden dat mensen niet door de rede tot correcte (morele) oordelen kunnen komen maar alleen door de openbaring uit de heilige geschriften ([[Koran]] en [[Ahadith]]). De stichter die zijn naan aan deze denkrichting heeft gegeven was ''Abu ’al Hassan al-Ashari'' (874-935), een van de grootste bestrijders van het ''Moetazilismemoetazilisme''. De invloedrijkste proponent van de Asharietenasharieten was de bekende schriftgeleerde [[al-Ghazali]].
 
De Asharietenasharieten wezen de [[Aristoteles|Aristotelischearistotelische]] filosofie af maar stonden een beperkt gebruik van logica en dialectiek toe t.b.v. de afleiding van de [[sharia]] uit de heilige geschriften [[Koran]] en [[Ahadith]].
 
Door de Asharietenasharieten en met name door ''al-Ghazali'' (1058-1111) kregen vanaf eind 10e/begin 11e eeuw de orthodoxe [[Soennisme|soenietensoennieten]] de overhand op de meer verlichte stromingen. Al-Ghazali bestreed de `heidense` (Griekse) filosofen in zijn bekende werk “''Tahaafoet al-Falasifa''” (de verwarring der filosofen, Latijn: ''Destructio Philosophorum''). Volgens al-Ghazali zijn er geen natuurwetten, omdat de natuur een uitdrukking is van de wil van God, en dus door hem op elk ogenblik anders kan worden geordend. Het is dus zinloos om naar natuurwetten te zoeken, alle intellectuele inspanningen kunnen beter ten dienste staan van het afleiden van de goddelijke regelgeving (uit Koran en Hadith) voor de mens. Al-Ghazali wordt daarom wel het ''Zegel der filosofen'' genoemd (afsluiting van de filosofie).
 
De Asharietenasharieten bouwden ook voort op de leer van de ''idjma'', het principe dat op een eenmaal bereikte consensus niet kan worden teruggekomen. Zij stelden dat op alle vragen van plichtenleer (en dus van recht in de religieuze betekenis) reeds een antwoord in consensus was gevonden, zodat er géén ruimte meer is voor verdere interpretatie (''idjtihad'').
 
Andere invloedrijke schriftgeleerden van hoofdzakelijk Asharitischeasharitische denkrichting waren ''[[Fakhr al-Din Razi]]'' (1149-1209 wiskundige, fysicus, arts, wijsgeer) en de geleerde en socioloog-historicus ''[[Ibn Khaldun]]'' (1332-1406).
 
[[Categorie:Islamitische stroming]]
1.426

bewerkingen

Navigatiemenu