Grafton (Utah): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{wiu2}} '''Grafton''' is een spookstadje in de Amerikaanse staat Utah. Het ligt aan de zuidelijke oever van de V...'
 
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: gewijzigd: en:Grafton, Utah
Regel 12: Regel 12:
Grafton was de locatie voor de opname in 1929 van de eerste [[geluidsfilm]] die buiten een filmstudio werd ingeblikt, ''In Old Arizona'', en van de filmklassieker [[Butch Cassidy and the Sundance Kid]] uit 1969.
Grafton was de locatie voor de opname in 1929 van de eerste [[geluidsfilm]] die buiten een filmstudio werd ingeblikt, ''In Old Arizona'', en van de filmklassieker [[Butch Cassidy and the Sundance Kid]] uit 1969.


[[en:Grafton (Utah)]]
[[en:Grafton, Utah]]
[[fr:Grafton (Utah)]]
[[fr:Grafton (Utah)]]

Versie van 29 okt 2012 22:16

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Grafton is een spookstadje in de Amerikaanse staat Utah. Het ligt aan de zuidelijke oever van de Virgin River, ongeveer 4 km ten westen van Rockville.

Geschiedenis

De plaats werd in 1859 gesticht in opdracht van Brigham Young in het kader van een project om katoenplantages op te zetten in Utah. Wheeler was de eerste naam die deze nederzetting kreeg. Wheeler werd weggevaagd op 8 januari 1862 toen de Virgin River wekenlang het plaatsje overstroomde. Men bouwde een nieuw stadje, ongeveer een mijl verder stroomopwaarts met als naam New Grafton naar de plaats Grafton in Massachusetts.

In 1864 woonden er 28 families. Irrigatiekanalen en boomgaarden werden aangelegd. Overstromingen waren niet het enige probleem; ook de grote hoeveelheden slib in de rivier zorgden voor verminderde watertoevoer. Daarnaast had men te maken met constante dreiging van aanvallen door Indianen na het uitbreken van de Black Hawk War (1865-1872). De inwoners verlieten New Grafton en trokken naar Rockville.

Aanhoudende overstromingen beletten de herbevolking en een aantal van de vroegere bewoners trok naar de overzijde van de rivier. In 1890 telde de plaats nog vier families en de laatste inwoners verlieten Grafton in 1944.

Grafton en de film

Grafton was de locatie voor de opname in 1929 van de eerste geluidsfilm die buiten een filmstudio werd ingeblikt, In Old Arizona, en van de filmklassieker Butch Cassidy and the Sundance Kid uit 1969.