Imperial Stormtrooper: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jediknight (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
→‎Tegenstanders: grammatica
Regel 5: Regel 5:


== Tegenstanders ==
== Tegenstanders ==
Na de ontmanteling van het Droidleger door de [[Sith]] Leerling [[Darth Vader]] in Episode III is er geen verzet meer tegen het Keizerrijk. Maar als snel wordt de Rebellenalliantie opgericht die het Galactische Keizerrijk bevechten in Episode IV, V en VI. Darth Vader wordt hun leider tijdens het uitschakelen van deze Rebellen, die op hun beurt door de dochter (Prinses [[Leia Organa]]) van Vader worden aangevoerd.
Na de ontmanteling van het Droidleger door de [[Sith]] Leerling [[Darth Vader]] in Episode III is er geen verzet meer tegen het Keizerrijk. Maar als snel wordt de Rebellenalliantie opgericht die het Galactische Keizerrijk bevecht in Episode IV, V en VI. Darth Vader wordt hun leider tijdens het uitschakelen van deze Rebellen, die op hun beurt door de dochter (Prinses [[Leia Organa]]) van Vader worden aangevoerd.


==Klonen?==
==Klonen?==

Versie van 13 nov 2012 17:43

Bestand:March of Imperial Soldiers.jpg
Fans gekleed als Stormtroopers

Stormtroopers, ook wel imperial stormtroopers, zijn de infanteristen van het Galactisch Keizerrijk in het fictieve Star Wars-universum. Stormtroopers is Engels voor stoottroepen. De Keizerlijke Stormtroopers zijn de opvolgers van de Republikeinse Clone Troopers.

Stormtroopers zijn herkenbaar aan hun witte harnas. Hun stemmen worden vervormd door zenders uit hun witte helm. Hun 18-delig harnas bevat onder meer een gordel met reservekrachtcellen voor hun pistool. Hun helmen bevatten filters wat hen beschermt tegen biologische of chemische wapens en een comlink voor onderling contact. De helm helpt een Trooper tevens om beter te richten op een bewegend doel. De harnassen zijn bestand tegen de meeste wapens.

Tegenstanders

Na de ontmanteling van het Droidleger door de Sith Leerling Darth Vader in Episode III is er geen verzet meer tegen het Keizerrijk. Maar als snel wordt de Rebellenalliantie opgericht die het Galactische Keizerrijk bevecht in Episode IV, V en VI. Darth Vader wordt hun leider tijdens het uitschakelen van deze Rebellen, die op hun beurt door de dochter (Prinses Leia Organa) van Vader worden aangevoerd.

Klonen?

De Imperial Stormtroopers zijn gemodelleerd naar de Clone Troopers, die met de Jedi meevochten in de kloonoorlogen, maar zich na Bevel 66 tegen de Jedi keerden. Over de vraag of Imperial Stormtroopers net als de Clone Troopers klonen zijn, zijn al jarenlang discussies gaande. Er zijn aanwijzingen in IV, V en VI dat in elk geval niet alle Stormtroopers klonen zijn.

Het Stormtrooper-effect

Het Stormtrooper-effect is een satirische term die wordt gebruikt voor het cliché in actiefilms waarbij de vijandelijke troepen voortdurend mis lijken te schieten. In het begin van Star Wars: Episode IV: A New Hope worden de Stormtroopers neergezet als extreem efficiënte elitetroepen. De bemanning van een rebellenschip wordt bijna moeiteloos overrompeld en later merkt Obi-Wan Kenobi op dat niemand zo nauwkeurig schiet als de Stormtroopers. Desondanks slagen de Stormtroopers er op de Death Star niet in om de protagonisten neer te schieten, maar worden zij zelf bij bosjes gedood. Filmcriticus Roger Ebert noemde dit typische verschijnsel het "Principle of Evil Markmanship" ("Principe van kwaadaardige scherpschutterskunst"), maar de term "Stormtrooper-effect" is ook erg populair.

Zie de categorie Imperial stormtroopers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.